DRAGAN ČAVIĆ: "Optužnica protiv Dodika predstavlja poruku svim Srbima"

"Nevjerovatno je da se uvede krivično djelo i da se silom nekog kvaziautoriteta uspostavlja izmjena Krivičnog zakona i da se uvodi krivično djelo da se čovjek koji predstavlja samopostavljenog cara, imperatora, da je krivično djelo ako se ne ispunjavaju njegovi zahtjevi", kaže Čavić

  • Politika

  • 13. Avg. 2023  

  • 8

Bivši predsjednik bh. entiteta RS Dragan Čavić kaže za ATV da podizanje optužnice protiv Dodika predstavlja poruku svim Srbima i RS, kao i da je čitava situacija šizofrena.

"Nevjerovatno je da se uvede krivično djelo i da se silom nekog kvaziautoriteta uspostavlja izmjena Krivičnog zakona i da se uvodi krivično djelo da se čovjek koji predstavlja samopostavljenog cara, imperatora, da je krivično djelo ako se ne ispunjavaju njegovi zahtjevi. Njegovi zahtjevi mogu biti razni. To je potpuna situacija. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je dao najbolju kvalifikaciju. Suprotno je svim standardima jednog društva. Ovo se nije desilo od završetka Drugog svjetskog rata. Da jedna zemlja koja je pod navodnim znacima suverena, ima postavljenog autoriteta koji je iznad zakona, iznad ustava, iznad svih normi BiH i njenih entiteta.

Čavić ističe da je sve ovo neprihvatljivo u svakom smislu riječi.

"Naravno da je ovo velika neugodnost gospodina Dodika, ali je ovo i poruka svim Srbima i Republici Srpskoj. Jednostavno nije moguće razgovarati sa takvim ljudima koji žele da ovu zemlju izgrade mimo mirovnih principa iz Dejtona. Treba ih preživjeti kao i sve ostale koji su bili. Republika Srpska će preživjeti bez obzira na to što su sve njene autoritete utamničili ili osudili upravo ovi koji provode nasilje nad zakonom, demokratijom i ljudima".

On za ATV ističe da je mislio da se ovo vrijeme nikada neće vratiti, ali da je očigledno da germanska politika na ovom području nema namjeru da odustane od svojih ciljeva da upravlja ovim prostorom kako je upravljala čitav 20. vijek.

"Mislio sam da se ovo vrijeme neće vratiti. Vjerovao sam da je 2006. godine ovakva uloga stranaca prekinuta. Pogotovo poslije stava Venecijanske komisije 2005. godine u kome je nedvosmisleno rečeno da ovo predstavlja presedan koji ne nepodnošljiv i koji mora da se prekine. Uloga "visokog predstavnika" se ponovo aktivira, iako je on trebao biti ugašen još prije 20 godina. Nažalost, i dalje postoje ljudi koji smatraju da ovoj zemlji treba tutor koji će ispunjavati želje jednog konstitutivnog naroda - Bošnjaka", kaže Čavić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...