DVIJE ELEKTROPRIVREDE U FBiH: Jedna povećala dobit, druga u velikom gubitku

Energetski sektor u FBiH

  • Ekonomija

  • 14. Avg. 2023  

  • 0

Elektroprivreda HZHB Mostar povećala je prihode i dobit ove godine. Ovo je u velikom kontrastu s rezultatima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koja je ove godine doživjela pad prihoda i poslovala s velikim gubitkom.

Elektroprivreda HZHB je u prvoj polovini ove godine imalo ukupne prihode od 247 miliona KM, što je za 40 miliona maraka više nego u istom periodu lani. Ukupni rashodi su rasli znatno manje – sa 188 na oko 194 miliona KM.

Stoga je ostvarena dobit od 53,6 miliona maraka, u odnosu na 19,7 miliona KM iz istog perioda lani, piše BiznisInfo.

Ukupni prihodi Elektroprivrede Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosili su 593 miliona KM.

To je za čak 50 miliona KM manje u odnosu na 643 miliona iz prvog polugodišta prošle godine. Ukupni rashodi iznosili su 617 miliona. Lani u istom periodu bili su nešto manji od 643 miliona KM.

Zbog toga je ovo preduzeće čije je sjedište u Sarajevu ove godine ostvaren gubitak od oko 24,5 miliona KM.

Prošle godine u prvih šest mjeseci kompanija je poslovala s dobiti od 219 hiljada maraka.

Podsjetimo da su Elektroprivredu BiH potresali i problemi s rudnicima i rudarima, obustave proizvodnje, štrajkovi i slično. Zbog toga je data saglasnost za smjenu kompletnog rukovodstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...