UTJELOVILA MNOGE POZNATE ŽENSKE ULOGE: Prije 23 godine otišla je glumica Ena Begović (VIDEO)

Rođena je 8. jula 1960. godine u Trpnju na poluotoku Pelješcu.

  • Žena

  • 15. Avg. 2023  15. Avg. 2023

  • 0

Na današnji dan prije 23 godine život je izgubila Ena Begović.

U automobilu u kojemu je Ena Begović izgubila život 15. avgusta 2000. godine bili su i Josip Radeljak, Tereza Begović, Leo Radeljak i Enina kćerkica Lana, koja je tada imala samo 40 dana. Nakon što se automobil srušio u provaliju sa strmog puta, Eni Begović nije bilo spasa te su u supetarskom domu zdravlja konstatirali njezinu smrt, ali je bez obzira na to, u posljednjim trzajima nade, gliserom prevezena u splitsku bolnicu, gdje su ljekari potvrdili smrt.

U samo 55 dana Ena se udala, rodila, napunila 40 godina i tragično preminula. "Bila je najsretnija uz Lanu. Divna osoba... Najveća od velikih, kao glumica, kao seka, nezamjenjiva... Zauvijek", napisala je jednom prilikom njena sestra Mia Begović.

Nikad prežaljena glumica danas počiva u Aleji velikana na Mirogoju.

Odigrala čak 98 uloga

Rođena je 8. jula 1960. godine u Trpnju na poluotoku Pelješcu. Imala je veoma blizak odnos s majkom Terezijom, koju je nazivala i svojom najboljom prijateljicom. Karijera joj je započela zahvaljujući redatelju Lordanu Zafranoviću, koji ju je zapazio u jednoj predstavi i ponudio joj ulogu u filmu Okupacija u 26 slika, piše Index.hr.

Iako je doživjela tek nepunih 40 godina, Ena Begović glumila je čak 98 uloga u pozorištu te na filmu i televiziji. Utjelovila je mnoge poznate ženske uloge. Prvu zapaženiju filmsku ulogu ostvarila je 1981. godine u filmu Pad Italije.

Njena možda najpoznatija uloga je ona barunice Castelli u Glembajevima, za koju je 1988. godine dobila Zlatnu arenu za epizodnu žensku ulogu, no odbila ju je jer je tu ulogu smatrala glavnom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...