GENERALNI SEKRETAR SNSD-a LUKA PETROVIĆ: "Nelegalni Schmidt konačno da se udalji iz Bosne i Hercegovine"

"Mnogima smeta plitička, ekonomska i privredna stabilnost RS", napominje Petrović.

  • Politika

  • 16. Avg. 2023  

  • 2

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je da je "bh. entitet RS mnogima trn u oku", te da im smeta njena politička, ekonomska i privredna stabilnost.

Petrović je naglasio da je podizanje optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića još jedan pogrešan korak Tužilaštva i Suda BiH koji su pod značajnim pritiskom dijela međunarodne zajednice.

"Oni na ovaj način samo izazivaju nestabilnost u BiH, jer stabilna Republika Srpska sigurno ne odgovara nekim elementima, prvenstveno stranim. Očigledno je da su Sud i Tužilaštvo, pogotovo Ustavni Sud BiH, pod potpunom kontrolom stranih struktura. Mi smo, možemo komotno reći, kolonijalna zemlja u kojoj se odluke donose na nekim drugim adresama", istakao je Petrović.

On je naveo da narod Republike Srpske sam bira svoje predstavnike na izborima.

"Izbori koji su održani prošle godine pokazali su izbornu volju građana RS i shodno tome bilo bi logično da se njihova volja i prihvati. Milorad Dodik je nepobjediv na izborima, a to što nastoje da ga sruše na neke druge načine – prevarili su se, jer takvo ophođenja prema pobjednicima na izborima je krajnje nepravedno, nekorektno i neprihvatljivo", rekao je Petrović za Herceg televiziju, dodavši da to može samo da produbi krizu u ovako krhkoj Bosni i Hercegovini.

Dodao je da su RS i srpski narod izdržali i mnogo gore trenutke, pa će izdržati i ove.

Govoreći o Christianu Schmidtu, Petrović je rekao da o njemu dovoljno govori činjenica da je njemačka vlada obustavila infrastrukturne projekte u RS pod njegovim uticajem.

"On je javno pozvao investitore da ne dolaze u RS. Zamislite visokog predstavnika koji u 49 odsto teritorije BiH ne može da dođe, jer ga niko ne priznaje niti prihvata. Logično je da treba da se udalji sa pozicije koju je zauzeo, s obzirom na činjenicu da u polovini BiH nije dobrodošao jer nije legalno ni izabran", ukazao je Petrović.

On je naglasio da su sva njegova nametanja zakona suprotna volji izabranih predstavnika u Parlamentarnoj skupštini, a ako neko nešto nameće logično je da time svjesno izaziva krizu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...