URUČENO RJEŠENJE: Ratnom reporteru Danijelu Simiću zabranjen ulaz u Hrvatsku zbog izvještavanja iz Donbasa

"Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora", zaključuje Simić.

  • Vijesti

  • 16. Avg. 2023  

  • 2

Ratni reporter Danijel Simić je danas oko podne zadržan na graničnom prelazu Batrovci, sa hrvatske strane, gdje je čekao tri sata bez ikakvog obrazloženja, zatim je priveden na informativni razgovor, te mu je potom uručeno rješenje o odbijanju ulaska u zemlju.

"Prvo me granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je policijski službenik rekao da će 'doći kolege da obave razgovor sa mnom' i da sačekam malo. Ali da 'neće iz Zagreba, pa će biti brže' To malo se rasteglo na dva sata čekanja", svjedoči Simić.

Danijel Simić otvoreno negira genocid u Srebrenici

Nakon toga, Simića su pozvali u prostorije graničnog prelaza. Tamo su ga u policijskoj stanici dočekali ljudi koji se nisu predstavili po imenu, ali su rekli da su iz hrvatske obavještajne službe.

"Generalno, zanimalo ih je otkud i kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već odgovorio javno više puta u mnogo navrata za medije. Tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izvještavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua. Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora", zaključuje Simić.

Na rješenju koje je dobio, nije naznačeno da li je Simiću trajno zabranjen ulaz.

Proruska propaganda Danijela Simića

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...