IMALI SU ZA TO DEBELE RAZLOGE: Estonija i Finska pustile u zračni prostor tri ruska aviona, dobili zahvalnicu iz Moskve

Prema informacijama ove agencije, tri ruska aviona kompanija Rossiya, Ural Airlines i Nordwind Airlines letjeli su iznad neutralnih voda u blizini eksklave Kalinjingrad.

  • Evropa

  • 17. Avg. 2023  

  • 0

Ruska agencija za zračni saobraćaj saopćila je kako su Finska i Estonija, uprkos sankcijama koje se odnose i na zabranu preleta ruskih aviona, pustile tri ruska aviona u svoj zračni prostor tokom noći sa srijede na četvrtak.

Prema informacijama ove agencije, tri ruska aviona kompanija Rossiya, Ural Airlines i Nordwind Airlines letjeli su iznad neutralnih voda u blizini eksklave Kalinjingrad.

Međutim, baš u tom periodu, na ovom dijelu formiralo se jako grmljavinsko nevrijeme te su uslovi za let bili izuzetno otežani.

Ruske službe obratile su se sa molbom estonskim i finskim kolegama da avione puste u svoj zračni prostor kako bi se izbjeglo njihovo putovanje u smjeru nevremena.

Vrlo brzo, Estonija i Finska su odobrile ovaj zahtjev te su avioni nastavili svoje putovanje sigurnijom rutom.

"Ruska agencija zahvaljuje nadležnim tijelima Finske i Estonije na pomoć. Finska i estonska zračna služba u potpunosti je osigurala sigurno kretanje ruskih aviona. Rusija je spremna, rukovodeći se principima uzajamne pomoći, osigurati sigurno putovanje stranih aviona u zračnom prostoru Ruske Federacije", poručili su iz agencije.

Kako piše Kommersant, dva aviona su putovala iz Kalinjingrada prema Moskvi i Samari, dok je jedan iz pravca Sankt Peterburga letio prema Kalinjingradu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...