"TUŽILAŠTVO NIJE IMALO HRABROSTI DA PODIGNE OPTUŽNICU PROTIV DODIKA, ALI SADA IMA": Ramiz Salkić otkriva ko je još odgovoran

Milorad Dodik je najavio kako će izvršiti maksimalnu homogenizaciju srpskog naroda i RS-a nakon optužnice koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH.

  • Politika

  • 17. Avg. 2023  

  • 0

"Potvrđivanje optužnice protiv Milorada Dodika može značiti početak funkcionisanja pravne države u borbi protiv puzećeg separatizma ili pak još jednu farsu i obmanu javnosti koja je zabrinuta zbog separatističkih aktivnosti bosanskih Srba, okupljenih oko separatističkih ideja koje zagovara i provodi predsjednik bh. entiteta RS", riječi su Ramiza Salkića, zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, koji je govorio u emisji 'Dobar dan BiH' Hayat TV.

Milorad Dodik je najavio kako će izvršiti maksimalnu homogenizaciju srpskog naroda i RS-a nakon optužnice koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo BiH.

Salkić je govorio o tome šta je ta homogenizacija značila ranije i šta u ovom slučaju treba značiti.

Kazao je da ko u Dodikovoj “homogenizaciji Srba” ne vidi Karadžića iz 1992, taj ne želi dobro narodu i BiH.

"Kod nas je strah umro 1992. godine. Svjesni smo ambijenta u kojem živimo i radimo. Kada govorimo o homogenizaciji ona nas vraća u devedesete godine. Devedesetih godina Milošević, Karadžić i svi ostali su vršili homogenizaciju srpskog naroda na ideji da su ugroženi. Pripremili su Srbe na ambijent u kojem su oni ugroženi da bi ih mogli povesti u Sloveniju, Hrvatsku, BiH, na Kosovo da ratuju. Sada imamo drugu vrstu homogenizacije, da je ugrožen entitet RS, ako je ugrožen predsjednik entiteta da će nestati entitet RS, što može ukazivati na pripremu srpskog naroda za nešto što će uslijediti. Ljudi su zainteresirani za neku vrstu procesuiranja. Sistem koji je ovladao će kreirati javno mnijenje da su svi u entitetu RS protiv optužnice", rekao je Salkić.

Neki kažu da je ova optužnica predstava za javnost i spominju druge predmete protiv Dodika, gdje se ranije mogla podići optužnica. Salkić je kazao da Tužilaštvo prije nije imao hrabrost da poduzme određene aktivnosti kako je to sad uradilo.

"Ne mogu više da se brane. Tužilaštvo se branilo da je Dodik u sivoj zoni. Dodik je bio svjestan toga. Kreirao je poteze sa svojim timom da bude u sivoj zoni. Tužilaštvo je imalo elemenata za optužnicu. Suprotstavio se radu Ustavnog suda na entitetu RS što je ustavna obaveza da se odluke Ustavnog suda moraju provoditi. Ne vidim ni jedan razog da ova optužnica ne bude potvrđena. Sasvim je logično da bude potvrđena. Dodik je poznati manipulator. Želi da skrene pažnju o njegovoj optužnici već da se priča o tome kako je imao hrabrosti da podnese prijavu protiv tužioca koji ga je optužio", kazao je Salkić.

Danas je podnesena krivična prijava protiv Nenada Stevandića.

Institut za istraživanje genocida Kanada je zatražio od visokog predstavnika da korištenjem bonskih ovlasti sankcioniše Stevandića zabranom obavljanja bilo koje političke funkcije.

Razlozi su, kako navode, direktna odgovornost za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS, kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimenjivim u bh. entitetu RS, čime se negiraju institucije države BiH, opstruiše i ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ozbiljno narušavaju mir i stabilnost u regiji.

Drugi osnov za primjenu bonskih ovlasti je osnovana sumnja za izvršenje ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti u vrijeme agresije na BiH.

"Dodik ne bi mogao potpisati zakon da mu nije dostavljen iz Narodne skupštine. Ovdje nisu jedino odgovorni Dodik i direktor službenog glasnika već i predsjednik Narodne skupštine i predsjedavajući Vijeća naroda koji su izignorisali odluku visokog predstavnika. Kada je u pitanju optužnica za ratne zločine, vidljivo je u javnosti da imamo određene špekulacije, izjave i to je bio dovoljan razlog da Tužilaštvo pokrene određene aktivnosti. Nažalost, to se nije desilo. Niko ne može biti imun od odgovornosti za počinjene ratne zločine bez obzira na kojoj se poziciji nalazi", ističe Salkić.

Milorada Dodika zastupat će Goran Petronijević, nekadašnji branilac ratnog zločinca Radovana Karadžića. Toj osobi donedavno je bio zabranjen ulazak u BiH. Slakić se osvrnuo i na ovo.

"Nije se proslavio u odbrani ratnog zločinca. Vjerujem da neće ni sada. Odobrenje ulaska u BiH je stvar političkog dogovora Trojke i SNSD-a. Jasno je da je Dodik imao zahtjeve. Možemo očekivati da se širi na neki način ta negativna energija, da se pokušavaju izazivati određene situacije kroz istupe u javnosti. Dodik će uz pomoć svih elemenata nastaviti stvarati nesigurno okruženje", govori Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...