DODIK OPET VRIJEĐAO SCHMIDTA: "Poslije 22. augusta sve će u BiH biti drugačije, ništa neće biti isto"

Neću otići. Mene nije izabrao ni Schmidt koji je lažni visoki predstavnik, niti me je izabrao Sud BiH da mi može zabraniti političko djelovanje", kazao je Dodik.

  • Politika

  • 18. Avg. 2023  18. Avg. 2023

  • 2

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i lider SNSD-a, održao je danas press konferenciju na kojoj je ponovo vrijeđao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta, osvrnuo se na pismo generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa o Schmidtu pa kazao da je "debelo slagao", državu Bosnu i Hercegovinu opet nazvao "karikaturom od države", a govorio je i o tome šta je radio 1993. godine. 

Osvrnuo se i na predstojeći sastanak s koalicionim partnerima iz "Trojke" (SDP, Naša stranka i Narod i pravda) i HDZ-a, pa najavio da će podržati zakone koji su od ranije u parlamentarnoj proceduri, ali da poslije 22. augusta, kada je i taj sastanak i sjednca Zastupničkog doma Parlamentarne skupptine Bosne i Hercegovine, ništa neće biti isto.

Dodik je ustvrdio da je današnjim potpisivanjem ukaza o stupanju na snagu izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS-a, kojim se kriminalizira kleveta, poštovao Ustav i da je to bila njegova zakonska obaveza nakon što je odluka izglasana u Narodnoj skupštini RS-a.

"Tu dolazimo do ključne stvari. Schmidt, koji se lažno predstavlja, nije smio da udari na Narodnu skupštinu nego je udario na predsjednika RS-a koji je potpisao Ukaz. Zato napada predsjednika Narodne skupštine. On je došao ovdje da dijeli pravdu i govori kako Tužilaštvo treba da radi, kako neko treba da ispituje Stevandića (Nenada, predsjednika NSRS-a). To nigdje nema na svijetu", rekao je Dodik na konferenciji za novinare, prenosi RTRS.

On je istakao da je Schmidt "jedna ozbiljna štetočina" i dodao da se "udara na sve što jesu institucije Republike Srpske", te da od opozicije ne očekuje da stane u njenu zaštitu.

"Daleko više imam morala, daleko više odgovornosti prema narodu i državi nego oni. Radio sam sve ove godine besprijekorno u zaštiti nacionalnih interesa. Oni izmišljaju laži iz nekog perioda rata i onda ponavljaju tu laž", naveo je Dodik.

Govoreći o tom periodu, on je kazao da je u novembru 1993. godine bio komandir čete Vojne policije na aerodromu u Banjoj Luci, te da je iste godine Narodna skupština donijela odluku da svi zastupnici u tadašnjem sazivu imaju ratni raspored u Skupštini i da su dužni da se odazivaju sjednicama.

"Јa sam pozvan na komandu aerodroma gdje mi je to saopćeno, da treba da se prijavim u Narodnu skupštinu. Svakih 15-20 dana imali smo sjednice Narodne skupštine na različitim mjestima i općinama, kao na primjer u Bileći, Foči i Zvorniku. Trebalo je da stignete tamo gdje su se održavale sjednice u toku rata. Granate su padale kada smo održavali sjednicu u Brčkom",  istakao je Dodik.

On je rekao da ne krije šta je radio i kako se ponašao tokom agresije na BiH, "u toku odbrambeno-otadžbinskog rata" kako on to naziva, te podsjetio da je nosilac najvišeg odlikovanja.

"Onda se nađe neko ko tada nije bio ni rođen i sada priča o tome. Zašto da se osvrćem za onima koji stalno nešto izmišljaju i lažu te bildaju svoje političke mišiće. Imam veoma ozbiljnu namjeru da zasučem rukave da se bavim politikom i odbranom RS-a. To je moj jedini odgovor", rekao je Dodik.

Tvrdi da je riješeno pitanje imovine RS-a i dodao je da mu prijete zabranom političkog rada.

"Neće mi zabraniti život. Šta ako mi zabrane politički rad? Da li neko misli da ću otići sa mjesta predsjednika Republike? Evo ima sada priča za novu priču. Neću otići. Mene nije izabrao ni Schmidt koji je lažni visoki predstavnik, niti me je izabrao Sud BiH da mi može zabraniti političko djelovanje", kazao je Dodik.

Rekao je i da se ne osjeća krivim za optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i ustvrdio je da je "ta optužnica nezakonita i neutemeljena na Ustavu".

"Ovo je karikatura od zemlje i onda je i karikatura od optužnice", dodao je.

Podsjetio je da će u utorak otići na sastanak u Sarajevo s partnerima u državnoj vlasti.

"Tamo su tačke dnevnog reda koje su ranije bile na dnevnom redu Parlamenta BiH. Ponovo će se naći na dnevnom redu i ti zakoni će imati našu podršku, ali poslije 22. augusta sve će u BiH biti drugačije, ništa neće biti isto. Ako neko u ovoj zemlji hoće da kaže da može da živi bez pola zemlje, bez 33 političkog kapaciteta, onda i neka to kaže, ali će morati da snose posljedice tako nečega", dodao je.

Govoreći o Schmidtu, osvrnuo se na odgovor od generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa u kojem je otklonio dilemu tada predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović o legitimitetu Christiana Schmidta poručivši da je "Vijeće za implementaciju mira (PIC) jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH".

"Zato su UN u krizi, što svi svi lažu i petljaju pa i sam sekretar UN-a, ono što je rekao nije tačno. PIC nije taj koji imenuje. I zašto je on to napisao, otkud znam, možda jadan nije ni pročitao. Uglavnom je debelo slagao i tu laž Schmidt koristi kao osnovu svog postojanja", rekao je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...