OŠTRE PORUKE IZ BEOGRADA O DODIKOVOM SUNOVRATU: "Njega i Putina čeka sudbina Slobodana Miloševića" (VIDEO)

"Predstavnici iz Srbije, Turske, Mađarske i Azerbejdžana razgovarat će oko energetike i gasa. Takve prilike koriste Cvijanović i Dodik".

  • Mini market

  • 19. Avg. 2023  19. Avg. 2023

  • 3

Dušan Janjić, politički analitičar, sociolog iz Beograda , osnivač Foruma za etničke odnose za 7 Plus Hayat TV-a analizirao je aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Na početku se osvrnuo na odlazak Milorada Dodika i Željke Cvijanović u Budimpeštu na poziv vladike Lukijana i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Oni će se, podsjećamo, sutra sastati sa Orbanom, Vučićem, predsjednikom Turske i Azerbejdžana.

"Dodik sutra ne učestvuje na radnom sastanku. Predstavnici iz Srbije, Turske, Mađarske i Azerbejdžana razgovarat će oko energetike i gasa. Takve prilike koriste Cvijanović i Dodik. Oni, po mojim informacijama, neće imati zvaničnih, nego privatnih sastanaka. Erdogan se, s obzirom na značajan uticaj na Balkanu i može pitati kao i Viktor Orban. Obojica političara rade na mantri da gledaju prvo svoje interese, pa onda ostalo. Azerbejdžan se zasigurno neće miješati", smatra Janjić.

Što se tiče optužnica protiv Dodika, Janjić tvrdi kako postoje dvije od kojih je jedna podignuta, a druga u pripremi.

"Sukob sa visokim predstavnicima je počeo od odlaska Inzka do dolaska Schmidta. Sada je stvar na Tužilaštvu BiH, na domaćim političkim strukturama i pitanje je da li će on uspjeti ili ne. Važno je kako će se građanai RS-a postaviti, građani BiH, ali i politički akteri iz Federacije. Trojka sa Dodikom čini vlast na državnom nivou, ali je najveća odgovornost na Dodiku i on će sve uraditi da uspije, a šta je za njega uspjeh, to je pitanje za njega. Do sada nema znakova da je odbio saradnju sa Tužilaštvom", naveo je.

Što se tiče Ukaza o proglašenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojeg je Dodik potpisao uprkos optužnici, Janjić je mišljenja kako su glavna meta ljudi iz RS-a koji drugačije misle.

Mi smo takve zakone imali za vrijeme bombardovanja i nikakav rezultat nisu dali. Ista stvar je i sa ovim ukazom – pojasnio je.
Dodaje kako Dodik, ako bi eventualno izgubio vlast, ne planira ostati u BiH, a poređenje sa Karadžićem i Mladićem psihološki pravda time da su ugroženi svi Srbi, a ne samo on.

"Ne vidim da će doživjeti nešto drugo što je doživio Milošević ili što će doživjeti Putin. To su osobe koje misle da su im bogovi dali vlast. Svi njegovi partneri čekaju njegovu propast, ne znam na koga može računati. To što misle da su jači od subdbine, to se istroši", naglasio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...