NEKI I VIŠE PUTA: O trošku države išli po seminarima u inostranstvu, a iste edukacije mogli obaviti u BiH

Dodaju da su teme koje su obrađene na tim seminarima vezane za domaće zakonodavstvo (javne nabavke, kancelarijsko poslovanje, finansijsko upravljanje i kontrola i drugo) u organizaciji specijaliziranih firmi za edukaciju iz Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 20. Avg. 2023  

  • 0

Za stručno obrazovanje zaposlenih u Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine prošle je godine dato blizu 10.000 KM, a kada se tome dodaju i troškovi službenih putovanja, ukupna cifra data za ove namjene premašuje 30.400 KM.

Najveći dio izdataka za stručno obrazovanje odnosi se na plaćene kotizacije za edukacije u Hrvatskoj i Srbiji, uprkos tome što se i u Bosni i Hercegovini organiziraju seminari sa istim temama. Ove seminare van BiH su organizirale firme iz BiH.

Na ovo su ukazali iz Ureda za reviziju institucija u Bosni i Hercegovni u izvještaju o načinu rada i trošenja budžeta Ministarstva pravde BiH u prošloj godini, piše Faktor.ba.

"Navedene usluge su knjižene na konto usluga održavanja konvencija i obrazovanja. Na edukacijama izvan Bosne i Hercegovine učestvovalo je ukupno 28 zaposlenih od kojih su pojedini učestvovali na više obuka", ukazali su revizori.

Dodaju da su teme koje su obrađene na tim seminarima vezane za domaće zakonodavstvo (javne nabavke, kancelarijsko poslovanje, finansijsko upravljanje i kontrola i drugo) u organizaciji specijaliziranih firmi za edukaciju iz Bosne i Hercegovine.

"Seminari na iste ili slične teme, na kojima zaposleni Ministarstva mogu učestvovati, organizuju se i u Bosni i Hercegovini. Napominjemo da su osim isplaćenih troškova kotizacija za seminare isplaćeni i troškovi službenog putovanja tako da je za predmetne namjene realizirano ukupno 30.456 KM", navedeno je u novom izvještaju.

Državni revozori su istakli da im iz Ministarstva nisu prezentirane analize ili smjernice za odabir tema edukacija, raspoloživosti obrada istih tema u zemlji i inostranstvu, analiza troškova edukacija u zemlji i inostranstvu, način odabira učesnika, procjena broja učesnika, očekivanja i efekti edukacija.

"Navedeno ukazuje da Ministarstvo nije na zadovoljavajući način postupilo prilikom organiziranja i realiziranja izdataka za edukaciju zaposlenih u cilju racionalnog korištenja odobrenih sredstava", zaključili su revizori.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...