"SIGURAN GRAD" U BIH: Policija sad sve vidi, u funkciji čak 52 kamere

52 kamere na 12 raskrsnica vršit će danonoćni nadzor nad građanima

  • Društvo

  • 20. Avg. 2023  

  • 0

Sistem video-nadzora koji pokriva šire područje Bihaća pušten je u upotrebu u okviru projekta nazvanog "Siguran grad". Kamere koje se nalaze na ključnim raskrsnicima te na ulazu i izlazu iz grada pomoći će policiji na terenu, ali i doprinijeti većoj sigurnosti građana.

52 kamere na 12 raskrsnica vršit će danonoćni nadzor nad građanima Bihaća, ali i jamčiti sigurnost na ulicama. Sistem video nadzora koji pokriva šire područje grada pušten je u upotrebu u okviru projekta "Siguran grad" za koji je sredstvima Vlade FBiH izdvojeno oko 540 hiljada maraka.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona ističu kako će ovaj sistem nadzora imati ključnu ulogu u prevenciji kriminala i smanjenju broja prekršaja, kao i općenito poboljšanju sigurnosti građana.

BOŽIDAR ŽIVKO, ministar unutrašnjih poslova USK

"Funkcija ovih kamera je videonadzor. Određen dio već snima registracija, a u budućnosti softver će se i nadograđivati. U narednom periodu moći ćemo pratiti prolazak kroz crveno, brzinu, pojas... Napominjem da su ove kamere već u funkciji."

Kontrolna soba koja je predstavljena gradonačelniku Bihaća i kantonalnom premijeru pruža kompletnu funkcionalnost, pregled i nadzor cjelokupnog sistema. Cilj je da ovaj projekat zaživi na području cijelog Unsko-sanskog kantona.

MUSTAFA RUŽNIĆ, premijer Unsko-sanskog kantona

"Primjer grada Bihaća želimo da prenesemo i na sve ostale. Ovo je prilika da pozovemo druge načelnike da dio sredstava osiguraju kroz svoj budžet, dio sredstava mi, te da zaokružimo ovu priču na cijeli kanton u narednoj godini."

Nadležni također uvjeravaju kako kamere neće utjecati na privatnost građana te da će se snimci isključivo koristiti u okviru policijskih struktura ipristup njima vršiti samo na osnovu zakona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...