ŠTA SE SPREMA NA ISTOKU: Australija od SAD-a kupuje projektile s dometom od čak...

SAD, Britanija i Australija 2021. pokrenule su sigurnosni savez pod nazivom AUKUS, a ime dolazi od kratica za te tri zemlje.

  • Svijet

  • 21. Avg. 2023  

  • 2

Australska vlada danas je najavila kupovinu više od 200 krstarećih projektila Tomahawk od SAD-a za potrebe Kraljevske australske mornaricu, za što će izdvojiti oko 830 miliona američkih dolara.

Australija će biti samo jedna od tri nacije, uz Sjedinjene Države i Veliku Britaniju koje će imati rakete čiji je domet 1.500 kilometara.

Prema riječima australskog ministra odbrane Richarda Marlesa, projektili dugog dometa i drugo vođeno oružje ključni su u novoj eri geopolitičkih preokreta i rizika.

"Ulažemo u sposobnosti koje naše odbrambene snage trebaju kako bi naše protivnike držale u opasnosti dalje od naših obala i kako bi Australce držale sigurnima u složenom i neizvjesnom svijetu u kojem danas živimo", izjavio je u ponedjeljak Marles.

Osim toga, vlada u Canberri odobrila je kupovinu više od 60 proturadarskih projektila povećanog dometa.

Planiraju proizvoditi vlastite projektile

Ovim projektilima zrak-zemlja raspolagat će flota borbenih zrakoplova Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva.

Nedavna procjena odbrane naglasila je potrebu da Australija bude u stanju držati protivnika u opasnosti dalje od australskih obala, razvijanjem sposobnosti preciznih udara na udaljene ciljeve, navodi se.

Ministar odbrambene industrije Pat Conroy rekao je da Australija također planira izgraditi svoje domaće kapacitete za proizvodnju dalekometnih projektila.

SAD, Britanija i Australija 2021. pokrenule su sigurnosni savez pod nazivom AUKUS, a ime dolazi od kratica za te tri zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...