MILORAD POPOVIĆ OTVORENO: "Reakcija Milatovića na Vučevića je kao kad Lukašenko komentariše izjavu Putina"

"To je sindrom 90-ih godina. Sve što se događalo od Slovenije, preko Hrvatske, BiH, do Kosova, to se danas u jednom inoviranom smislu takođe događa."

  • Regija

  • 21. Avg. 2023  21. Avg. 2023

  • 0

Kad bi Crna Gora bila iole suverena država u unutrašnjem smislu, onda bi osvrt na bilo kakvu reakciju predsjednika države ili Vlade bio smislen. Ovako, s obzirom na to da je Crna Gora već tri godine kolonija Beograda i Moskve, o njegovom nazovi saopštenju se može samo u tom smislu suditi. Kao, na primjer, da komentarišete reakciju Lukašenka u odnosu na neku izjavu Putina – kazao je za Pobjedu publicista Milorad Popović, komentarišući reakciju crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića nakon skandalozne izjave srpskog ministra odbrane Miloša Vučevića „da će se Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji obiti o glavu priznanje Kosova, kao što je Ukrajini“.

Milatović se oglasio tek dan nakon što je Vučević prijetio Crnoj Gori, ali se u njegovoj izjavi ne prepoznaje reakcija ni na Vučevića, ni na konkretnu prijetnju Crnoj Gori. Milatović uopšteno govori da je neprihvatljivo miješanje inostranih aktera u kreiranje vlade u Crnoj Gori.

"Kao predsjednik Crne Gore smatram neprihvatljivim bilo koji pokušaj posrednog ili neposrednog miješanja inostranih aktera (iz regiona ili ostatka svijeta) u kreiranje vlade u Crnoj Gori", poručio je Milatović na društvenoj mreži Iks (X), dodajući da je 28. saziv Skupštine odraz volje građana i građanki Crne Gore koji su, shodno Ustavu, nosioci suverenosti. Milatović je naveo da očekuje da formiranje 44. vlade bude utemeljeno na slobodno izraženoj volji građana i građanki na parlamentarnim izborima, kao i na programskim prioritetima koji će omogućiti ubrzano članstvo Crne Gore u EU, rast životnog standarda i izgradnju pravne države.

Nakon neprimjerene izjave Vučevića, Crnom Gorom i juče su se bavili zvaničnici Srbije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da se ne miješaju u izbor crnogorske vlade i da ne prijete nikome, već je riječ o, kako je istakao, izvrtanju istine.

"Ne miješam se u unutrašnje stvari Crne Gore, samo nas interesuje kakva je pozicija Srba. Ne miješamo se u izbor njihove vlade i ne prijetimo nikome. Eno su im se svi ambasadori umiješali u izbor vlade, pa nikome ništa. Mi smo bratska i prijateljska država i interesuje nas pozicija 30 odsto Srba u Crnoj Gori. Ne prijetimo, ali ne očekuju valjda zahvalnicu od nas zato što su priznali nezavisnost Kosova. Zamislite da se nešto slično desi u Ulcinju, Plavu, Rožajama. Da se otcijepe od Crne Gore i da mi to odmah priznamo. I da onda kažemo Crnoj Gori - sada nam dajte zahvalnicu jer smo priznali da je dio vaše teritorije sada nezavisan", kazao je Vučić.

Uslijedila je i izjava ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji ne vidi ništa sporno u prijetnjama Vučevića, već je kazao da ne zna šta je zaboljelo dio crnogorske javnosti koji je osudio Vučevićeve opasne poruke.

"To bi bilo kao kada bi Srbija priznala dio Crne Gore ili Sjeverne Makedonije kao nezavisnu, posebnu državu, a šta bi bilo kada bi Srbija priznala Republiku Srpsku kao nezavisnu državu. Ovdje je riječ o tome - nismo mi Evropljani iz Brisela ili neki drugi, pa da se gledamo ovako. Mi se znamo, mi smo odavde, pa svi sve znaju", rrekao je Dačić za TV Pink.

Kazao je da je Srbija još u vrijeme Slobodana Miloševića priznala Makedoniju kao republiku, a ne kao bivšu jugoslovensku republiku.

"A oni su priznali Kosovo. To nije u redu, isto nije u redu što je Crna Gora priznala Kosovo. Znate kako oni kažu: mora Makedonija da prizna jer 20-30 odsto Albanaca živi u Makedoniji. A Crna Gora ne mora da bude na strani Srbije, iako 30 odsto Srba živi u Crnoj Gori. Pa gdje ćete naći dvije bliže države, a dva različita tumačenja", istakao je, između ostalog, Dačić.

Popović, podsjećajući na skandalozno obraćanje Vučevića, kaže da su „njima Srbi ugroženi svuda gdje nemaju sto posto kontrolu nad svim resorima“.

"To je sindrom 90-ih godina. Sve što se događalo od Slovenije, preko Hrvatske, BiH, do Kosova, to se danas u jednom inoviranom smislu takođe događa. Istina, preko tzv. meke sile, propagande, obavještajnih službi, medijske dominacije. Crna Gora je okupirana i to je aksiom. Nije tu srpska vojska kao 1918. godine, ali pogledajte sektor kulture, prosvjete, medija, diplomatije. Crna Gora nema nijedan element suverenosti. Ako zanemarimo tu ključnu činjenicu koja određuje sve, onda možemo do beskraja raspravljati o tome koliko anđela stoji na vrhu igle ili neke retoričke bravure Milatovića ili Abazovića. Ključno je da je Crna Gora danas potpuno u sferi Beograda i Moskve", istakao je Popović.

Prema njegovim riječima, nije trebalo očekivati reakciju Milatovića.

"Ovdje je u pitanju „natezanje mišića“ – da li će vlada biti sto odsto srpska ili će, kako zapadni centri možda žele, da tu bude i dio stranaka manjinskih naroda. Oko toga je čitava priča, jer oni imaju planove sa Crnom Gorom, i to da falsifikuju popis stanovništva, da Srbi budu većina, da promijene Zakon o državljanstvu i Ustav", kazao je Popović.

Poručio je da je skandaloznije na koji su način reagovale suverenističke stranke nego Milatović.

"On je marioneta koji je doveden na način što je Beograd izbacio iz igre Spajića i stvari su jasne. O tome ne treba trošiti riječi. Ali reakcije suverenističkih stranaka i ostale javnosti mnogo više zabrinjavaju. Oni još ne smiju da kažu da Crnogoraca nije bilo u posljednje tri godine u Vladi, osim nekolika mjeseca dva ministra iz SDP-a. Ovdje je riječ o potpunoj diskriminaciji i dovršavanju procesa asimilacije Crnogoraca. O tome se sramotno ćuti", kazao je Popović.

Rekao je da nova vlada treba da dovrši posao Krivokapića i Abazovića, te da je DPS demonizovan, ne zbog korupcije koja je danas malignija nego prije tri godine, već zato što za njega glasa najveći broj nacionalnih Crnogoraca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...