PORAZNI PODACI S JADRANA: Nema rekorda, u špici turističke sezone dogodio se pad, najviše razočarali Nijemci…

Teško se sjetiti augusta koji nije bio rekordan i kojem brojke nisu rasle, pa makar i jedan posto.

  • Ekonomija

  • 22. Avg. 2023  

  • 0

Sve velike istarske turističke destinacije, osim Umaga, trenutno su u minusu, a čak je deset posto manje noćenja njemačkih gostiju u Istri. Turistički su to podaci Turističke zajednice Istre do 20. augusta. Oni kažu da je lanjski turistički august u Istri do 20. u mjesecu bilježio nešto bolje rezultate nego ove godine.

Naime, prema posljednjim statistikama Turističke zajednice Istarske županije, Istra je u dosadašnjem dijelu augusta zabilježila dva posto manje noćenja (5,8 miliona) i jedan posto manje dolazaka (789.000). Rovinj ima četiri posto manje noćenja, Medulin čak sedam, Poreč dva, Pula je na razini prošle godine. Umag je u plusu za tri posto. Hoteli i privatni smještaj i kampovi na istoj su razini. Svi redom imaju manjak noćenja dva posto.

U špici sezone u Istri su ove godine podbacili Nijemci, najznačajnije emitivno tržište, koji dosad imaju čak deset posto manje noćenja nego lani. U minusu od osam posto je Nizozemska, dva posto Italija, jedan posto Češka. S druge strane, pet posto je više noćenja Austrijanaca i šest posto više Slovenaca. Ugodno su iznenadili Poljaci, s porastom noćenja od 17 posto, i Mađari s porastom od 25 posto. Dosta je i rumunjskih turista, koji su u Istri zabilježili čak 42 posto više noćenja nego lani.

Teško se sjetiti augusta koji nije bio rekordan i kojem brojke nisu rasle, pa makar i jedan posto. A još se teže sjetiti kada su Nijemci bili u augustu u minusu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...