SAFET KEŠO SMATRA DA JE DODIK JEDINI POBJEDNIK DANAŠNJIH RAZGOVORA: "Jesu li živi oni koji su tvrdili da neće podržati imenovanje Amidžića za državnog ministra finansija?" (VIDEO)

"Trojka ne vidi da popuštanje Dodiku ne rješava problem. On se naljutio pa oni žele da ga oraspolože ustupcima", kaže Kešo.

  • Politika

  • 22. Avg. 2023  22. Avg. 2023

  • 3

Nakon sastanka koalicionih partnera uslijedila je i sjednica komisije za pripremu imenovanje Vijeća ministra BiH na kojoj je dato zeleno svjetlo za imenovanje Amidžića.

Sa kašnjenjm od sat vremena počela je i sjednica Zastupničkog doma parlamenta BiH.

Zastupnikom SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Kešo izjavio je za televiziju Hayat da je pobjednik današnjih razgovora u RS-u Milorad Dodik koji se postavio kao poslodavac za Trojku i on se tako ponaša.

"Trojka je to prihvatila. Sve što on zahtjeva i uvjetuje bude mu udovoljeno. Taj model funkcioniše zato što je Trojka takva kakva jeste i oni su ovim dali jednu mogućnost i polugu. Pretpostavlja se da Dodika da će postati još noviji, jer su najavljivali novijeg Dodika. Smatram da će nakon imenovanja i njegovog ulaska u kolegij Vijeća ministara on postati još noviji. Trojka ne vidi da popuštanje Dodiku ne rješava problem. On se naljutio pa oni žele da ga oraspolože ustupcima", kaže Kešo.

Kaže kako Dodik provodi ozbiljne politike i Trojka na to pristaje.

"Vidim da je međunarodna zajednica na neki način željna situacije koju sada očekujem. Mislim da će biti dovoljno ruku da se usvoje zakonska rješenja koji oni nazivaju Evropskim zakonima. Onda će moći svojim šefovima referisati da su učinili neke korake na Evropskom putu. Trojka će to predstaviti kao korak od 7 milja. Trebali su do kraja ispoštovati onaj tekst za koji je zeleno svjetlo dala Venecijanska komisija i Evropska komisija. Odstupili su od toga. Danas je bilo diskusija kod zastupnika koji su kazali da takva rješenja u zakonu ostavljaju neku sumnju, da postoje namjere da nekoga kriju tim zakonskim rješenjima. Ovakva zakonska rješenja ne ostavljaju nikakvu sumnju i treba da posluže ovima na vlasti da nekoga zaštite. Član 26. prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom, sudskom i tužilačkom vijeću kaže da će u roku od godinu dana Parlamentarna skupština donijeti novi zakon koji će biti usklađen sa Evropskim zakonima, što znači da ovaj sad nije", rekao je Kešo.

Na pitanje da li imamo ikakvu garanciju za ustavajanje tih zakona rekao je da će biti vrlo interesantno.

"Pitali smo se gdje su oni grlati zastupnici koji su govorli da nikako neće podržati imenovanje ministra finsija Amidžića. Danas se nisu ni čuli ni vidjeli, našalili smo se da bi trebali provjeriti jesu li živi. Pretpostavljam da će biti dovoljno ruku da se ova zakonska rješenja usvoje. Nama je sporan Zakon o visokom, sudskom i tužilačkom vijeću i mi ga nećemo podržati, a ostali nisu savršeni, ali su bolja rješenja od dosadašnjih. Tako smo pokazali da pravimo razliku između zakona koji su korisni i oni koji predstavljaju političku šminku. Zakon o visoskom, sudskom i tužilačkom vijeću je samo jedan zakon koji treba usvojiti da bi rekli da ga imamo usvojenog", rekao je Kešo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...