POČINIO JE JEDAN OD NAJŠOKANTNIJIH ZLOČINA: Psihopat koji je zgrozio cijeli svijet ubistvom djeteta izlazi na slobodu

Najmlađi australski ubica, kriv za ubistvo nedužne trogodišnje djevojčice, bit će pušten iz zatvora unatoč upozorenjima stručnjaka da postoji velika vjerojatnost da će opet počiniti nasilni prekršaj, prenosi Daily Mail.

  • Šareni svijet

  • 26. Avg. 2023  26. Avg. 2023

  • 1

Dok je došao u tinejdžerske godine, psihijatar je bio uvjeren da SLD nikada neće postati funkcionalna odrasla osoba.

Najmlađi australski ubica, kriv za ubistvo nedužne trogodišnje djevojčice, bit će pušten iz zatvora unatoč upozorenjima stručnjaka da postoji velika vjerojatnost da će opet počiniti nasilni prekršaj, prenosi Daily Mail.

U jednom od najšokantnijih slučajeva u australskoj povijesti, sada 36-godišnji muškarac, poznat samo kao SLD, hodao je cestom od svog posvojiteljskog doma kako bi ubio malenu Courtney Morley-Clarke kada je imao samo 13 godina. Sudac Stephen Campbell prošlog je petka donio tešku odluku da se SLD izvede iz zatvora i stavi pod stalni nadzor.

Naime, sud je čuo da je SLD imao vrlo teško djetinjstvo. Bio je jedno od troje djece i zlostavljala ga je njegova majka narkomanka prije nego što je ušao u udomiteljski sustav sa samo dvije godine. Unatoč tome što je bio problematično dijete, posvojila ga je obitelj u malom gradu Point Clareu na središnjoj obali Australije kada je imao četiri godine. Međutim, novostečena stabilnost malo je promijenila “poremećenu” dječakovu prirodu. Dok je došao u tinejdžerske godine, psihijatar je bio uvjeren da SLD nikada neće postati funkcionalna odrasla osoba, prenosi Daily Mail.

Što se tiče ubistva, problematični SLD je oteo trogodišnju Courtney Morley-Clarke iz njenog doma dok je spavala 2001. godine. Courtneyino tijelo otkriveno je sljedećeg jutra skriveno u visokoj travi, izbodena je nožem u srce i ostavljena noseći samo pelenu.

SLD, star samo 13 godina i 10 mjeseci, rado je preuzeo zasluge za svoj stravičan zločin. Tragedija je slomila srca širom Australije, ali sud nije znao što učiniti s dječakom koji je počinio tako okrutno ubojstvo. Za smjernice o izricanju kazne, sudac James Wood pogledao je britanski slučaj malog djeteta Jamesa Bulgera kojeg su mučila i ubila dva 10-godišnja dječaka. SLD je osuđen na 20 godina iza rešetaka.

Kazna mu je istekla 2021., no smatralo se da je preopasan da bi bio pušten na slobodu, prenosi The Weekend Australian. Prošlog je tjedna ponovno procijenjena njegova moguća sloboda,, napominjući da je malo ili nimalo šanse za rehabilitaciju za SLD u zatvoru. Doduše, ni stručnjaci nisu uvjereni da će sloboda rehabilitirati SLD-a.

Inače, SLD-u je dijagnosticiran teški poremećaj osobnosti s antisocijalnim i psihopatskim značajkama. Njegov nedostatak empatije dodatno je potaknut “stavom samovažnosti i prava”.

Sud je čuo dokaze da je SLD opsjednut seksualnim fantazijama i idejom gubitka nevinosti, a njegova intenzivna želja u kombinaciji s kontinuiranim antisocijalnim stanjem doveli su do “straha za sigurnost žena oko njega”. Zabrinjavajuće je što je sudac Campbell otkrio da je SLD “sklon vrijeđanju u okolnostima u kojima je njegova volja uskraćena” i da “njegovo vrijeđanje može uključivati ​​upotrebu oružja”.

Prema australskim vlasima, SLD će morati nositi GPS monitor i biti pod direktnim nadzorom u jedinici za podršku prijestupnicima. Ti nalozi za strogi nadzor izdaju se počiniteljima koji su u opasnosti od počinjenja teških nasilnih, seksualnih ili terorističkih zločina ako ostanu sami u zajednici. Sudac Campbell priznao je da bi zadržavanje SLD-a pod nalogom bilo “iznimno izazovno”, što se već pokazalo točnim. U prvih nekoliko mjeseci života u jedinici za podršku, SLD je uhvaćen u kršenju svojih ograničenja pristupanjem WhatsAppu, YouTubeu i aplikaciji Tagged.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...