REKORDNA POSJEĆENOST: Turisti oduševljeni Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, tokom trajanja 29. Sarajevo Film Festivala oboreni su dosadašnji rekordi posjećenosti.

  • Ekonomija

  • 26. Avg. 2023  

  • 0

Brojni turisti iz različitih dijelova svijeta mogu se vidjeti ovih dana u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Mnogi su odučili da posjete i historijske znamenitosti prijestonice Bosne i Hercegovine, piše Anadolija.

Prema statističkim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, tokom trajanja 29. Sarajevo Film Festivala oboreni su dosadašnji rekordi posjećenosti. Od 11. do 18. augusta u Kantonu Sarajevo prijavljen je dolazak 34.157 gostiju, a ostvareno je više od 76.810 noćenja.

Najviše gostiju zabilježeno je iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Italije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Njemačke, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Saudijske Arabije…

Na sarajevskim ulicama reporterska ekipa agencije Anadolu (AA) srela je Turčina Furkana Unala koji je u posjetu Bosni i Hercegovini prvi put došao sa suprugom.

“Ovdje još uvijek možete vidjeti neka djela iz osmanskog perioda. Naša hrana je slična”, izjavio je Unal.

I Enes Bal je sa suprugom došao u Sarajevo iz Konye. Porijeklo njegove supruge je sa ovih prostora.

“Prvi put smo probali bosansku pitu i preporučujemo je svakome”, rekao je Bal.

Njegova supruga Zeynep je sretna što je posjetila područje svojih predaka.

“Kada pogledam desno i lijevo, osjećam se kao da vidim ljude iz svoje porodice. Preporučam svima da dođu ovdje. Posebno je, to je jako lijepa zemlja u kojoj se spajaju turska i muslimanska kultura”, navela je Zeynep.

Emine Hicran Ay je došla iz Ankare i naglasila da se, dok je šetala Sarajevom, osjećala kao u Bursi, Konyi i Istanbulu.

Muhammed Ozcifci, koji vodi turističku kompaniju u Bosni i Hercegovini, rekao je da je nakon pandemije koronavirusa povećan broj turskih turista u Bosni i Hercegovini.

“Naša kultura i hrana su veoma slični, tako da turski turisti mnogo vole ovo mjesto”, pojasnio je Ozcifci.

Dodao je da turski turisti u Bosni i Hercegovini najviše posjećuju Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...