ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE, PETER SZIJJARTO: "EU izgubila na snazi, pomogla bi joj ekonomska saradnja s Kinom!"

"Snažnija saradnja s Kinom je nešto što bi pomoglo rastu europske ekonomije", kazao je Szijjártó.

  • Evropa

  • 29. Avg. 2023  

  • 1

Snažnija ekonomska suradnja s Kinom pomogla bi Europskoj uniji koja je proteklih godina zbog svojih odluka izgubila na snazi, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjártó.

Mađarski šef diplomatije je na panelu na Bledskom strateškom forumu rekao kako je Europska unija "u lošem stanju" na globalnom nivou jer je zbog svojih odluka značajno izgubila na snazi, posebno na tri velika područja – sigurnosti, ekonomskoj snazi i energetici.

Szijjártó je kazao kako, što mu je pokazalo devet godina saradnje s drugim europskim ministrima, EU kod globalnih, udaljenijih sukoba uvijek poziva dvije strane da sjednu za stol i postignu mirno rješenje, no da u slučaju ruske agresije na Ukrajinu to ne čini.

"Kad govorite o potrebni brzog primirja i prekida vatre odmah vas se sudi i stigmatizira kao ruskog špijuna, propagandista Kremlja i Putinovog prijatelja", rekao je.

Na ekonomskom planu Szijjártó je istaknuo da je EU 2010. imala 22 posto udjela u svjetskom BDP-u u odnosu na kineskih 9, no da je danas azijska država na 18, a europski savez na 18 posto.

Konzervativni mađarski političar smatra da EU nije pronašao "pravi način" za odnos s kineskom rastućom ekonomijom, te da je to loše za evropsku privredu.

"Snažnija saradnja s Kinom je nešto što bi pomoglo rastu europske ekonomije", kazao je Szijjártó.

Po pitanju energetike Mađar smatra da se Europljani previše vode ideologijom, a premalo njenim fizičko-infrastrukturnim aspektom. Naglasio je da je na tom području ključno da EU bude "snažniji i veći", odnosno da što je više moguće ubrza proces proširenja.

"2030. je u redu, ali zašto to ne bi bilo sutra?", pitao je mađarski ministar, referirajući se na izjavu predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela koji je dan ranije kazao kako savez i zemlje kandidatkinje moraju biti spremne za proširenje do te godine. Szijjártó je dodao kako je područje zapadnog Balkana i ključno područje za tranzit energenata, što je dodatan razlog za proširenje.

Francuska državna sekretarka za evropska pitanja Laurence Boone u raspravi je rekla kako bez proširenja neće biti sigurnosti u Europskoj uniji, prenosi Hina.

"Ako želimo mir, sigurnost i stabilnost – potrebno nam je to proširenje", naglasila je i rekla kako je EU pod prijetnjom jer je najveća demokratska regija na svijetu.

Boone smatra kako se na proširenju treba raditi prije evropskih izbora jer je Evropski parlament trenutno sklon proširenju, a to možda neće biti slučaj u julu iduće godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...