RADOVAN KOVAČEVIĆ: "Imamo konsenzus o rješavanju pitanja Ustavnog suda BiH, podršku nam je dao i Dragan Čović" (VIDEO)

Dodao da je podršku na rješavanju ovog problema dao i član Kolegijuma Doma naroda Dragan Čović.

  • Politika

  • 30. Avg. 2023  

  • 6

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Radovan Kovačević rekao je u RS postoji konsenzus u vezi sa rješavanjem problema Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i svi u RSj žele da se bore za zaštitu suvereniteta, dok u Sarajevu ne postoji volja za zaštitu suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Kovačević je istakao da je radna grupa u koju su uključeni ministri pravde Bosne i Hercegovine, kao i entitetski ministri, već izradila prijedloge zakona koji bi trebalo da riješe pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, prenosi RTRS.

"Stranci ne treba i ne smiju da donose odluke u Bosni i Hercegovini umjesto predstavnika naroda i građana u Bosni i Hercegovini. Na tome ćemo i te kako da radimo", rekao je Kovačević

Dodao da je podršku na rješavanju ovog problema dao i član Kolegijuma Doma naroda Dragan Čović.

Naveo je de je neprihvatljivo i katastrofalno po budućnost Bosne i Hercegovine da u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine sjedi troje stranaca, koji uvijek glasaju sa dvoje bošnjačkih sudija, čime im je data mogućnost da jedan konstitutivni narod može preglasavati druga dva u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, Kovačević je naveo da je on važan za BiH, kao i da je želja svih da se dođe do otvaranja pregovora sa EU, ali i da ona sigurno neće pregovarati sa zemljom u kojoj u Ustavnom sudu BiH sjede stranci i u kojoj ne postoji suverenitet.

"Naročito neće pregovarati sa zemljom u kojoj neko sutra uđe u zemlju bez bilo kakvog dokumenta, legitimiteta i bilo čega - što na neki način kaže da je on pozvan da bilo šta radi u BiH - i sam za sebe kaže da je visoki predstavnik i da može da poništava zakone koje usvaja parlament i izabrani predstavnici građana", rekao je Kovačević nakon sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Naglsio je da je cilj približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, te podsjetio da je Unija ranije rekla da Bosna i Hercegovina ne može biti član sa strancima u Ustavnom sudu BiH i strancem koji sebe naziva visokim predstavnikom i koji, kako Kovačević kaže, sebe smatra da je iznad naroda i iznad izabranih predstavnika naroda i institucija u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, ne postoji niko ni u Sarajevu niti bilo gdje u Bosni i Hercegovini ko misli da postoji neko ko bi bolje od Milorada Dodika, SNSD-a i njegovih koalicionih partnera štitio interese RS i svakog čovjeka u njoj.

Govoreći o prijedlogu zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koji je predložio delegat Želimir Nešković, a koji danas nije uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda, Kovačević je istakao da su svi delegati iz RS glasali o tome da ovaj prijedlog bude uvršten na dnevni red, ali da nije dobijena podrška delegata iz klubova druga dva konstitutivna naroda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...