SUPERTAJFUN SAOLA PRIJETI KINI: Otkazano stotine letova, škole se zatvaraju, vozovi stoje...

Tri tropske oluje nastale su u sjeverozapadnom Tihom oceanu i Južnom kineskom moru. Saola i Haikui već su označeni kao tajfuni, dok je Kirogi, najudaljeniji od kopna, još uvijek svrstan u tropske oluje, prema meteorološkim prognozama.

  • Svijet

  • 01. Sep. 2023  

  • 0

Stotine letova otkazano je u kineskoj pokrajini Guangdong i Hong Kongu jer se supertajfun Saola približio kopnu u petak i prisilio vlasti da izdaju upozorenja o snažnoj oluji i zatvore firme, škole i financijska tržišta.

Tri tropske oluje nastale su u sjeverozapadnom Tihom oceanu i Južnom kineskom moru. Saola i Haikui već su označeni kao tajfuni, dok je Kirogi, najudaljeniji od kopna, još uvijek svrstan u tropske oluje, prema meteorološkim prognozama.

Saola se kreće prema obali istočnog Guangdonga s udarima vjetra preko 200 kilometara na sat.

Saola bi mogao biti jedan od pet najjačih tajfuna koji su pogodili Guangdong od 1949. godine, objavile su kineske vlasti u četvrtak.

Saola bi mogla doći do kopna u petak navečer ili u subotu ujutro kao jak tajfun duž obale od Huidonga do Taishana u Guangdongu, objavio je kineski Nacionalni meteorološki centar. Hong Kong i susjedni Macau leže u središtu te obale.

Sve škole u Hong Kongu bit će zatvorene u petak, iako je za mnoge učenike to trebao biti prvi dan škole, priopćila je vlada.

I obližnji gradovi Shenzhen i Guangzhou zatvorili su škole, dok je tehnološko središte Shenzhen otišlo korak dalje i obustavlja poslovanje od petka poslijepodne.

Stotine letova otkazane su u Hong Kongu, te u zračnim lukama gradova Zhuhai i Shenzhen.

Na slikama Reutersovog fotoreportera se vide police u marketima koje su “ispražnjene” zbog nadolazećeg nevremena.

Vlasti Guangdonga obustavile su prometovanje vlakova u i iz pokrajine od 20 sati po lokalnom vremenu u petak do 18 sati po lokalnom vremenu u subotu.

U međuvremenu se tajfun Haikui približava Tajvanu i očekuje se da će u nedjelju doći do sjevernog dijela otoka prije nego što se usmjeri prema jugoistočnom kineskom gradu Fuzhou, objavio je tajvanski Središnji meteorološki ured.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...