ADVOKAT GORAN PETRONIJEVIĆ: "Odbranu Dodika do sada podržalo 130 advokata iz 15 zemalja"

Petronijević je naveo da "nema dana da se ne javi neko ko je zainteresovan da bude član tima za odbranu Dodika".

  • Politika

  • 02. Sep. 2023  

  • 3

Advokat Goran Petronijević tvrdi da je 130 advokata iz 15 država do sada podržalo formiranje savjeta za odbranu predsjednika RS Milorada Dodika, protiv koga je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu zbog nesprovođenja odluka Christiana Schmidta.

Petronijević je naveo da "nema dana da se ne javi neko ko je zainteresovan da bude član tima za odbranu Dodika".

"Zaključiću spisak u narednih 15 dana i biće veoma dugačak. Osim pravnika, imamo spisak istoričara i političara. Podijelićemo tim na sekcije i svaka će se na svoj način baviti ovim problemom", rekao je Petronijević, koji je pokretač inicijative za formiranje ovog savjeta.

On je objasnio da postoji i opcija da se Schmidt pravno goni i u Njemačkoj.

"Sadašnja globalistička Njemačka pod kontrolom SAD neće još dugo opstati i konačno će krenuti putem suverenizma, a tog trenutka ljudi poput Šmita biće prvi na listi sankcionisanih", rekao je Petronijević za "Večernje novosti".

Prema njegovim riječima, na spisku pravnika koji žele da brane Dodika su advokati Toma Fila i Branko Lukić, kao i Marko Sladojević iz Slovenije.

I bivši dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović potvrdio je da je na raspolaganju za pravnu pomoć timu za odbranu Dodika.

On je ocijenio da optužnica protiv Dodika govori o opštem stanju u BiH i pokazuje da su ratne bošnjačke obavještajne strukture ubačene u pravosudne strukture, gdje su nastavile da rade po receptu devedesetih godina prošlog vijeka.

"Oni pokušavaju da nanesu štetu RS gdje god mogu i sprovode politiku kojoj se RS suprotstavila devedesetih godina prošlog vijeka", rekao je Popović za "Večernje novosti".

On smatra da savjet za odbranu predsjednika RS, prije svega, treba da pokrene krivični postupak protiv Schmidta u Njemačkoj, gdje ga treba goniti za naknadu štete, jer on tamo ima boravište.

"Treba ga udariti pravno sa svih strana, a Njemačka je ključ. Moramo biti u ofanzivi", rekao je Popović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...