PREMINUO BILL RICHARDSON: Bio je jedan od tvoraca Daytonskog mirovnog sporazuma

Richardson je Miloševiću rekao i da Bill Clinton "mora da se izvuče" iz sukoba na prostorima bivše Jugoslavije prije predsjedničkih izbora 1996. godine, te da od njega mora da dobije konkretne prijedloge prije povratka u Washington.

  • Svijet

  • 02. Sep. 2023  

  • 2

Kongresmen Bill Richardson, jedan od tvoraca Daytonskog mirovnog sporazuma, ali i čojvek koji je godinama bio glavni diplomatski vatrogasac Bijele kuće, preminuo je u 75. godini. Bio je američki ambasador pri UN, ministar energetike, a 2007. godine okušao se u trci za šefa Bijele kuće.

"Bill Richardson je bio u Beogradu, razgovarao sa Miloševićem i taj papir (stranica i po osnovnih principa koji su vodili ka Daytonskom mirovnom sporazumu) se ugojio na više stranica, pa je onda došao Richard Holbrooke i taj papir je postao knjiga", rekao je svojevremeno u RTS-ovoj emisiji "Svjedok" nekadašnji predsednik SR Jugoslavije, Milan Milutinović.

Nekadašnji američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, kongresmen, dežurni vatrogasac u administraciji Billa Clintona i neuspješni predsjednički kandidat, Bill Richardson bio je jedan od ključnih diplomata koji su pripremali dokumente za konferenciju u Dejtonu.

Osim u Bosni i Hercegovini, gdje se sastajao sa najvišim političkim predstavnicima, Richardson je bio američki izaslanik u nekoliko velikih kriza, uključujući Sjevernu Koreju, Kubu, Irak, Nigeriju i Mjanmar.

Ričardson i zločinac Slobodan Milošević su se sastali u Beogradu 17. marta 1995. godine i taj susret smatra se početkom direktnih kontakata tadašnjeg predsednika Srbije i Clintonove administracije.

Prema dokumentima sa tog sastanka, Richardson je Miloševiću rekao da je američka politika prema njemu počela da se mijenja, te da ga SAD vide kao ključnog igrača za postizanje mira u regionu.

Richardson je Miloševiću rekao i da Bill Clinton "mora da se izvuče" iz sukoba na prostorima bivše Jugoslavije prije predsjedničkih izbora 1996. godine, te da od njega mora da dobije konkretne prijedloge prije povratka u Washington.

Hroničari tvrde da je taj sastanak bio prvi korak ka miru koji je u novembru definisan u američkoj bazi Wright-Patterson u Dayonu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...