"NIKO IM NE TREBA": Borenović poručio da SNSD i HDZ mogu sami izglasati izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog sufa BiH

– Niko im ne treba, glasovima samo njihovih delegata taj zakon može biti usvojen. Pa onda ćemo raditi na tome da bude usvojen i u Predstavničkom domu. I naš ključni cilj je reforma Ustavnog suda i odlazak stranih sudija. Neka SNSD bude jednom dosljedan i u Domu naroda, gdje ima kapacitet to da uradi – poručio je Borenović.

  • Politika

  • 03. Sep. 2023  

  • 3

Vladajuća politička elita, posebno oni koji su dugo na vlasti, imaju strah od ulaska BiH u EU. Njima ne odgovaraju standardi koje je EU postavila, plaše se reda, rada i pravila, jer u uređenom društvu oni neće politički postojati.

Ovo je rekao predsjednik PDP Branislav Borenović tokom panel diskusije u okviru Škole integriteta za mlade u organizaciji Transparensi internešenala.

Borenović je istakao da su predstavnici vlasti licemjerni i dvolični.

– Oni samo pričaju o reformama i evrointegracijama, a suštinski ništa ne rade po tom pitanju, jer im ne odgovara da budemo i korak bliže EU. Možda najslikovitiji je primjer Ustavnog suda BiH. Godinama, a posljednjih mjeseci vrlo intenzivno, priča se o reformi Ustavnog suda, pa čak i Narodna skupština Republike Srpske donese zaključak da će to pitanje biti prvo na dnevnom redu sjednice PD PS BiH. I šta urade? Ništa, osim što smišljaju obmane i izgovore – rekao je Borenović.

Istakao je da SNSD i HDZ BiH, koji su i strateški partneri, mogu sami usvojiti Zakon o Ustavnom sudu BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine.

– Niko im ne treba, glasovima samo njihovih delegata taj zakon može biti usvojen. Pa onda ćemo raditi na tome da bude usvojen i u Predstavničkom domu. I naš ključni cilj je reforma Ustavnog suda i odlazak stranih sudija. Neka SNSD bude jednom dosljedan i u Domu naroda, gdje ima kapacitet to da uradi – poručio je Borenović.

Ističe da vladajući od evropskih zakona vole samo naslove, a sadržajem ih izvrgavaju ruglu, svi zajedno.

– Koliko je to neozbiljno najbolje govori nedavno usvojeni Zakon o VSTS koji predviđa da će u roku od godine dana biti ponovo usvojen zakon istog naziva, ali koji je u skladu sa 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Nadrealno – rekao je Borenović.

Istakao je da je on lider političke partije kojoj su cilj jake institucije, vladavini prava, zakon jednak za sve, što je, vjeruje, želja i većine građana.

– Treba nam vlast koja će se istinski boriti za uređeno društvo i koja će na tim principima i raditi – rekao je Borenović.

Dodao je da je za budućnost od ogromnog značaja i uloga mladih ljudi, koji ne trebaju biti ostrašćeni, nego spremni da razumiju i poštuju jedni druge, dok je dejtonski ustavni okvir u BiH dovoljan da se svi, i Republika Srpska i FBiH, zajedno sa svim narodima koji ovdje žive, razvijaju i napreduju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...