ZVANIČNIK DF-a OGORČEN POVEĆANJEM KOEFICIJENTA RS-u: "Građani Federacije će iz svojih džepova plaćati Dodikove helikoptere i avione, zapošljavanje SNSD-ovih kadrova..:"

"Trojka nije samo postala finansijer Dodikovog režima, već je i građane napravila saučesnicima, koji neće imati izbora nego da plaćaju Milorada iz svojih džepova", poručio je Zuhrić. 

  • Politika

  • 04. Sep. 2023  04. Sep. 2023

  • 0

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje usvojen je prijedlog o utvrđivanju koeficijenta za raspodjelu novca od indirektnih poreza kojim će ubuduće Republika Srpska dobivati značajno više novca nego ranije.

Odluka je usvojena preglasavanjem jedinog bošnjačkog člana Nadzornog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Zijada Krnjića i domah je izazvala burne reakcije domaće javnosti.

Tim povodom oglasio se i zvaničnik Demokratske fronte Albin Zuhrić koji je poručio da su podaci o krajnjoj potrošnji, kojima se pravda promjena koeficijenta u korist RS-a, zapravo lažni te da će rastrošnost režima u RS-u u buduće plaćati građani Federacije BiH. 

"Trojka je današnjim potezom povećanja koeficijenta RS-u (koji je došao na temelju lažnih podataka o krajnjoj potrošnji kojima se to čini, čime se treba pozabaviti i tužilaštvo) podigla prihode RS-a za stotine miliona u narednim godinama.

U trenutku dok se Dodikov režim davi u dugovima, a ne proizvode ni djelić onoga što proizvodi Federacija, građani Federacije će plaćati iz svojih džepova helikoptere i avione, zapošljavanje SNSD-ovih kadrova, i plate i privilegije ljudi koji rade na uništenju države.

Trojka nije samo postala finansijer Dodikovog režima, već je i građane napravila saučesnicima, koji neće imati izbora nego da plaćaju Milorada iz svojih džepova", poručio je Zuhrić. 

Nešto ranije, po istom pitanju oglasio se i Zuhrićev kolega iz stranke Dženan Đonlagić koji je poručio da novom raspodjelom novca od PDV-a "potrošači u FBiH spašavaju finansijsku dubiozu Dodikovog režima u RS-u".

"Ovo potrošači treba da znaju šta u praksi znači glasanje za današnju Odluku o raspodjeli indirektnih poreza za period juli, avgust, septembar 2023.

Predstavnici FBiH (Premijer i Ministar finansija), koji sjede u UO UIOBiH, su glasali da budžet RS-a dobije više novca nego je to bilo u prethodnom razdoblju. Današnja Odluka o raspodjeli indirektnih poreza nam govori da je u praksi krajnja potrošnja u KM veća u RS nego u FBiH.

U praksi, to znači da su plate, penzije, broj turista, promet roba i usluga, kupovna moć, veće kod potrošača/stanovnika u RS-u.

Da li je ovo moguću? Vjerujem da nije! Ekonomske regije Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Bihaća, prema ovoj Odluci, prometuju i kupuju manje roba i usluga krajnje potrošnje od regija Banja Luka, Doboj, Trebinje, Bijeljina. Ako pogledamo promet samo jedne vrste robe, recimo nafte i naftnih derivata, potpuno sam siguran da je uplata iz FBiH veća nego ovi utvrđeni koeficijenti. Treba provjeriti ovaj uzorak kod nafte, pa vidjeti može li se kreirati trend krajnje potrošnje?

Je li sada jasno zašto je Dodik žurio da po svaku cijenu završi imenovanje svojih kadrova za Ministra finansija BiH i direktora UIOBiH? Sada je sebi stvorio institucionalne uslove da se ovaj trend rasta koeficijenta za RS nastavi i u narednim periodima", poručio je Đonlagić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...