VELIKA BRITANSKA INVESTICIJA U NAŠOJ ZEMLJI: Proizvode u Bosni i Hercegovini, prodaju u Evropi

"Tokom 2023. godine smo investirali u novu opremu za dodatnu proizvodnju koja počinje ove i tokom 2024. godine i nastavit ćemo sa daljnim investicijama sukladno razvoju poslovanja i novih tehnologija", kazali su.

  • Ekonomija

  • 04. Sep. 2023  

  • 0

Kompanija Excel Assemblies BH predstavlja firmu koja može biti veoma dobar primjer drugima, prije svega svojim poslovanjem. Oni su britanska kompanija koja se bavi proizvodnjom kablovskih sistema i sistema za strane proizvođače vozila i teških mašina.

Proizvodnja ove firme se odvija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a glavni ured i odjeli za prodaju i podršku nalaze se u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Kompanija Excel Assemblies je dio Univerzalne mreže kablovskih sastava (UCAN) sa partnerima u Americi i dalekom Istoku, što čini najveću grupu proizvođača ovih proizvoda na svijetu.

U razgovoru za eKapiju otkrivaju da je do sada u proizvodnju u Maglaju uloženo 5 miliona eura.

"Tokom 2023. godine smo investirali u novu opremu za dodatnu proizvodnju koja počinje ove i tokom 2024. godine i nastavit ćemo sa daljnim investicijama sukladno razvoju poslovanja i novih tehnologija", kazali su.

Da naša država nije loše mjesto za strane investicije pokazuje i proizvodni rezultat maglajskog pogona.

"Kapacitet samih komada kabela ovisi o njihovoj kompleksnosti ali u prosjeku godišnje proizvedemo oko 350.000 različitih kablovskih sastava", naglašavaju.

Ističu da tvornica u BiH svoje proizvode plasira isključivo na evropsko tržište, te da za sada nije u planu kvantitativno proširivanje tržišta već je fokus stavljen na što bolji razvoj i napredak na postojećim.

"Sami kabeli se koriste u različitim komercijalnim vozilima i građevinskim strojevima, autobusima i poljoprivrednim strojevima i opremi", otkrivaju.

Kao i svaka država, tako i BiH ima svojstvene izazove u svakodnevnom poslovanju, sa kojima u Excel Assembliesu znaju da iziđu na kraj.

"Materijal za našu proizvodnju nabavljamo u cijelom svijetu. Ponekad je uvozni postupak prespor prema zahtjevima modernog i fleksibilnog poslovanja ali se dati problemi rješavaju u suradnji sa našim poslovnim partnerima i carinskom upravom. Za naš tip poslovanja u BiH ne postoji obučena radna snaga te tako većinu obuke odrađujemo internim treninzima", kažu iz ove firme.

Sukladno svom razvoju i povećanju obima poslovanja, raste i broj potrebnih zaposlenika da bi bile popunjene pozicije u različitim dijelovima proizvodnog procesa.

"Trenutno zapošljavamo 30 dodatnih zaposlenika u proizvodnji i vjerovatno ćemo s daljnim razvojem poslovanja trebati popuniti još pojedine dodatne pozicije u proizvodnji i režiji", otkrili su.

Svoju geografsku lokaciju ova tvornica vidi kao prednost u odnosu na konkurenciju, jer predstavlja sjajno rješenje za podršku svojim kupcima u Evropi, dostupnost potrebne radne snage je visoka, kao i fleksibilnost u proizvodnji i isporukama prema zahtjevima kupaca.

Na kraju razgovora bilo je riječi o svjetskim trendovima na kojima je fokus u Excel Assembliesu.

"Slijedimo i pratimo trendove u proizvodnji opreme potrebne za naš proizvodni proces. Također slijedimo trend i isporučujemo robu za nova tržišta povezana sa elektrifikacijom vozila i smanjenju štetnih ispušnih gasova. Dio proširenja proizvodnog programa je povezan sa različitim dodatcima vozilima povezanim sa novim naprednim tehnologijama i dodatcima za vozila (GPS sistemi, različiti senzori, različiti dodatci u vozilima prema specijalnim zahtjevima kupaca)", zaključuju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...