VOJIN MIJATOVIĆ RAZGOVARAO SA SATTLEROM: Iskoristiti evropski zamah i šansu koju otvara izjava Borrella

Ambasador Sattler ocijenio je kao važan korak donošenje seta energetskih zakona u Parlamentu Federacije BiH.

  • Vijesti

  • 05. Sep. 2023  

  • 3

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović razgovarao je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Johannom Sattlerom.

Sagovornici su se složili da je pravo vrijeme za ubrzanje evropskog puta BiH, iako su svjesni poteškoća koje na tom putu stvaraju dugogodišnje unutrašnje političke tenzije i sukobi.

Zamjenik premijera Mijatović zahvalio je za podršku predstavnika Evropske unije u BiH, ali i američkih diplomata u BiH, novoj Vladi Federacije. Posebno je naglasio značaj zvanične najave evropskog šefa diplomatije, visokog predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josepa Borrella, da bi desetak zemalja, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, do 2030. godine mogle postati članice EU. To je, kako je istakao, novi evropski zamah i šansa koju treba iskoristiti.

Ambasador Sattler ocijenio je kao važan korak donošenje seta energetskih zakona u Parlamentu Federacije BiH. Izrazio je očekivanje da će Federalna vlada nastaviti raditi na energetskoj tranziciji, te je potencirao donošenje zakona o energiji i energetskom tržištu na nivou države BiH.

Mijatović je Sattleru predstavio ideju da Vlada i Parlament Federacije započnu ubrzano provođenje zadataka iz evropske agende za BiH, striktno poštujući državne i entitetske nadležnosti. Na taj način bi se javnost upoznala o benefitima koje građanima donosi potencijalno članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji, a imali bi i konkretne finansijske koristi kroz otvoreni pristup evropskim predpristupnim fondovima.

Također, ambasador Sattler i zamjenik premijera ministar Mijatović istakli su očekivanja da će u skorije vrijeme BiH dobiti zakone o hitnom pozivu (112), sukobu interesa, sudovima, te elektronskom potpisu koji je preduslov za digitalnu transformaciju uprave na svim nivoima vlasti.

Kad je Federacija BiH u pitanju, Mijatović je potvrdio spremnost i odlučnost Vlade FBiH u borbi protiv korupcije, te je najavio osiguranje svih potrebnih materijalnih i drugih preuslova za efikasan rad posebnih odjela za borbu protiv korupcije odnosno provođenje već usvojenih antikorupcionih zakona.

Mijatović je obavijestio ambasadora Sattlera da je finaliziran set fiskalnih zakona, koji uskoro treba biti usvojen na Vladi FBiH, a nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru i javnu raspravu.

- Naš plan je da od 1. januara 2024. godine na snagu stupe novi zakoni o doprinosima, minimalnoj plati, on line fiskalizaciji čime ćemo konačno rasteretiti privredu i otvoriti prostor za značajan rast plata - kazao je zamjenik premijera FBiH ministar Vojin Mijatović, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...