OŠTRA DEBATA PRED KAMERAMA; KOVAČEVIĆ GLEDAO U PAPIRIĆE ISPRED SEBE, A ONDA – ŠOK: Pogledajte zašto je Dodikov savjetnik ostao bez teksta…

„Slobodna Bosna“ donosi kratki video.

  • Politika

  • 07. Sep. 2023  07. Sep. 2023

  • 5

Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, prijedlog SDS-a da više ne bude stranih sudija. Želje ili stvarnost? Je li ova institucija, koja je predviđena Dejtonskim sporazumom, na političkoj vjetrometini? Ko kome pomaže i šta je krajnji cilj? Gosti emisije Odgovorite ljudima bili su savjetnik Milorada Dodika Radovan Kovačević (SNSD), Želimir Nešković (SDS), Albin Muslić (SDP) i Šerif Špago (SDA).

Kroz cijelu emisiju je Kovačević zagovarao izmjenu zakona o VSTV-u, eksplicitno se protiveći izmjenama Ustava BiH, uz svesrdnu podršku kolega iz SDS-a, tražeći odlazak albanskog sudije iz Suda BiH.

- Dejtonski sporazum, koji poštujemo u potpunosti, jasno je odredio koja su to prava Republike Srpske. Mi se uvijek zalažemo za dijalog i kompromis, rekao je Kovačević.

- Krvavi građanski rat u BiH počeo je tako što su dva konstitutivna naroda preglasala treći konstitutivni narod. Imali smo strašan građanski rat gdje je poginulo oko 100.000 ljudi. To su činjenice. Sada imamo situaciju u kojoj jedan konstitutivni narod, bošnjački, uz pomoć troje stranih sudija ima mogućnost da preglasa dva konstitutivna naroda u BiH, rekao je Kovačević.

- Niko ne treba da misli da ćemo mi da se umorimo u zaštiti svojih prava, jer mora neka granica da postoji, rekao je Kovačević.

On je ponovio da imovina pripada Republici Srpskoj.

- Republika Srpska neće dozvoliti bilo kome da mijenja ono što piše u Ustavu BiH. U Ustavu BiH piše da imovina pripada Republici Srpskoj i to će tako ostati - poručio je Kovačević.

Kovačević je često čitao s papirića, naglašavajući kako to stavovi vladaju većine u bh. entitetu Republika Srpska.

Ne, u trenutku kada mu je replicirao Špago, Kovačević je ostao bez teksta.

„Slobodna Bosna“ donosi kratki video.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...