PUTINOV GENERAL NAJAVLJUJE RAT VEĆIH RAZMJERA: "Ukrajina je tek odskočna daska za rat u Evropi"

U nedavnom intervjuu za moskovsku državnu televiziju Rusija-1, čija se snimka danas pojavila na društvenim mrežama, Mordvičev je rekao kako vjeruje da će Putinov rat trajati dosta dugo i proširiti se u budućnosti.

  • Evropa

  • 09. Sep. 2023  

  • 1

Ključni ruski general kojeg je Vladimir Putin ove sedmice promovisao smatra invaziju Ukrajine "odskočnom daskom" za daljnji sukob s Evropom. Odlukom ruskog predsjednika general Andrej Mordvičev ove sedmice promovisan je u čin generala pukovnika, a već je služio u ulozi komandanta Centralnog vojnog okruga i ruske Centralne grupe snaga u Ukrajini, javlja zagrebački Index.hr.

U nedavnom intervjuu za moskovsku državnu televiziju Rusija-1, čija se snimka danas pojavila na društvenim mrežama, Mordvičev je rekao kako vjeruje da će Putinov rat trajati dosta dugo i proširiti se u budućnosti.

"Ukrajina je samo početak"

"Mislim da ima još dosta vremena za potrošiti. Bespredmetno je govoriti o određenom periodu. Ako govorimo o istočnoj Evropi, što ćemo morati, naravno da će to biti duže", rekao je general.

"Ukrajina je samo odskočna daska?" upitao je zatim novinar.

"Da, apsolutno. To je samo početak", odgovorio je Mordvičev te dodao da rat "neće ovdje stati".

Uoči invazije na Ukrajinu, Putin je iznio viziju rekonstitucije teritorija Ruskog Carstva u jedinstveni blok. Ruski lider i njegovi saveznici opetovano su izjavljivali da ne vide Ukrajinu nezavisnu od Rusije, rekavši da se treba vratiti pod kontrolu Moskve.

Neki od Putinovih saveznika često su iznosili mogućnost širenja invazije Kremlja na zemlje NATO-a, uključujući Poljsku i nekoliko drugih istočnoevropskih zemalja. Neki su analitičari na Zapadu stoga zabrinuto komentirali da bi Moskva mogla imati pretenzije izvan granica Ukrajine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...