DRAMATIČNO NA GRANICI EUROPSKE UNIJE: Maskirani napadači napali pripadnike NATO-a, oglasilo se ministarstvo odbrane…

Također, glasno su odjeknule spekulacije da se ruske snage vjerovatno spremaju za preuzimanje koridora Suwalki, uskog pojasa kopna koji povezuje rusku enklavu Kalinjingrad i Bjelorusiju, a graniči s Poljskom i Litvom.

  • Evropa

  • 12. Sep. 2023  

  • 1

Maskirani napadači u bjeloruskim uniformama koristili su praćke i bacali kamenje na granične policajce NATO-a u Poljskoj, izvijestile su poljske vlasti, u jeku velikih napetosti između dviju susjednih zemalja.

Sedmeročlana grupa ljudi u bjeloruskim uniformama ‘s maskiranim glavama‘ u subotu je bacala kamenje na poljsku patrolu u blizini grada Dubicze Cerkiewne na sjeveroistočnoj poljskoj granici, saopćili su iz državne granične policije, piše Newsweek.

Maskirana grupa je oko 21 sat s praćkama i baterijskim svjetiljkama zaslijepila poljsku patrolu, a pritom se zadržala na bjeloruskoj strani granice, istaknula je granična straža. ‘Specijalno vozilo‘ je stiglo na lokaciju, ali niko nije ozlijeđen.

Zadnjih mjeseci napetosti između Varšave i Minska su naglo porasle, potaknute prisutnošću Wagnerovih plaćenika u Bjelorusiji koji su se pridružili Bjelorusiji nakon prekinute pobune plaćenika krajem juna.

Bjelorusija je početkom septembra optužila Poljsku, jednu od najglasnijih pristaša Ukrajine, da je poslala vojni helikopter u bjeloruski zračni prostor, što je Varšava demantirala. Samo nekoliko sedmica ranije su poljske vlasti saopćile da su dva bjeloruska helikoptera ušla u njihov zračni prostor. Bjelorusija je poručila da nije bilo kršenja graničnih propisa.

Poljska je sredinom augusta saopćila da će premjestiti više od 10.000 vojnika na granicu s Bjelorusijom. Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak rekao je tada da je cilj Poljske uplašiti agresora, ‘kako se on ne bi usudio napasti nas‘.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, jedan od najvjernijih saveznika Vladimira Putina, sredinom jula je rekao da plaćenici Wagnera, koji su stigli iz Rusije, obučavaju na tlu njegove zemlje i žele krenuti na zapad prema granici s Poljskom.

I Putin je raspirio prijetnje rekavši da će Moskva na agresiju prema Bjelorusiji odgovoriti ‘svim raspoloživim sredstvima‘. Također, glasno su odjeknule spekulacije da se ruske snage vjerovatno spremaju za preuzimanje koridora Suwalki, uskog pojasa kopna koji povezuje rusku enklavu Kalinjingrad i Bjelorusiju, a graniči s Poljskom i Litvom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...