NAKON INTERVJUA KOJI JE UZDRMAO REGION: Bivši ruski ambasador odgovorio na optužbe Kolinde Grabar Kitarović –„Nisam siguran da ju je predsjednik Putin…“

-Smatramo da i Milanović i Grabar-Kitarović razumiju da su prijateljski odnosi s Rusijom od nacionalnog interesa Hrvatske, kazao je Asimov.

  • Regija

  • 13. Sep. 2023  

  • 0

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno je kao gošća u Podcastu One Decision bivšeg direktora britanske vanjsko-obavještajne službe MI6 Sir Richard Dearlovea rekla kako se Rusija umiješala u izbore na kojima je ona izgubila od Zorana Milanovića, te da su izveli hibridnu akciju.

Za RTL njezine riječi je prokomentirao bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Je li Rusija utjecala na zadnje predsjedničke izbore u Hrvatskoj?

-Bio sam svjedok predsjedničkih izbora 2016. godine. Bila su dva kandidata: Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Oboje su bili prijatelji Ruske Federacije. Naša politika nije baš otvorena. Nikada se ne miješamo u unutarnje poslove. Za nas je svejedno ko će pobijediti, Josipović ili Grabar-Kitarović. Moramo poštovati izbor naroda. Dakle, nije bilo nikakvog cilja u političkom, financijskom ili ekonomskom uplitanju Rusije. To nije naša politika.

Je li Kolinda Grabar-Kitarović bila neka vrsta optičke smetnje Rusiji?

-Ne, od samog početka kada sam došao u Hrvatsku uspostavio sam izvrsne prijateljske odnose s Grabar-Kitarović i njezinim asistentima, Matom Granićem, Dariom Mihelinom. Ona je 2017. otišla u Moskvu. O onome što je Kolinda učinila za naše odnose mogu reći samo prijateljske riječi. Divim joj se. Bio sam s njom u dobrim odnosima i nakon što je već izašla iz politike, ali mislim da će Grabar-Kitarović prije ili kasnije zauzeti vrlo važnu ulogu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Vrlo je talentirana, vrlo je sposobna osoba s izvrsnim vještinama.

Je li Rusiji bilo u interesu da Zoran Milanović postane predsjednik?

-Reći ću Vam ponovno da za nas ne čini nikakvu razliku tko će biti predsjednik države jer i Milanović ima prijateljske osjećaje prema Ruskoj Federaciji. Mi znamo da prirodno i jedno i drugo imaju odlične odnose s Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Europskom unijom. Smatramo da i Milanović i Grabar-Kitarović razumiju da su prijateljski odnosi s Rusijom od nacionalnog interesa Hrvatske.

Je li Rusija provodila hibridne akcije kako bi ometala projekt LNG-a?

-Za Rusiju LNG projekt ne čini nikakvu razliku jer smo tada imali dugogodišnji sporazum s vašom tvrtkom PPD. Prema ugovoru isporučujemo svake godine dvije milijarde kubika plina u Hrvatsku. To je, zapravo, oko 70 posto potreba Hrvatske. Znali smo da LNG ima ograničene resurse jer nema nikakve veze s opskrbom Hrvatske ruskim plinom. Zato ni LNG ni drugi nisu mogli ometati projekt.

Grabar-Kitarović je rekla da ju je Putin zvao nakon što je izgubila izbore, ali da se zbog korone posjet nikada nije dogodio. O čemu je želio razgovarati?

-Nisam siguran je li moj predsjednik zvao Kolindu nakon što je izgubila izbore, ali siguran sam da je bio impresioniran Kolindom tokom razgovora u Sočiju 2017. godine. Kolinda je predstavljala Hrvatsku, interes Hrvatske i interes Europske unije, kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...