OGNJEN TADIĆ, SAVJETNIK MILORADA DODIKA: „Poziv Ćamilu Durakoviću i Davoru Pranjiću da se dozovu pameti…“

Visoki predstavnik Christian Schmidt je najavio pa otkazao dolazak u Banju Luku.

  • Mini market

  • 13. Sep. 2023  

  • 9

-Republike Srpska nema volju, potrebu niti interes da bilo koga ponižava, pa ni Christiana Schmidta, rekao je Ognjen Tadić, savjetnik predsjednika Republike Srpske, gostujući na RTRS-u.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je najavio pa otkazao dolazak u Banju Luku.

- Ovaj događaj je pokazao da to nije lični sukob. Ovdje Republika Srpska ima čist stav, zaštititi Dejtonski sporazum, zaštiti funkciju visokog predstavnika, i na kraju zaštititi BiH. Srpska nastoji da sačuva sebe, ali i BiH, poručio je Tadić.

Tadić ističe da RS nema ništa protiv Schmidta, ali da ima protiv njegovog predstavljanja da je visoki predstavnik.

- Christian Schmidt, da je zvaničnik Njemačke u bilo kojem svojstvu bio bi dobrodošao u Srpsku, prigrli bi ga kao i sve, gledali bi kako da ljudima pomognemo, da svi zajedno bolje živimo. Ali ovako kako on želi ne ide, kazao je Tadić.

Ističe da je ovo i poruka potpredsjednicima Republike Srpske Ćamilu Durakoviću i Davoru Pranjiću.

- Ovo je i poziv Durakoviću i Pranjiću da se dozovu pameti i da shvate da je njihov dom Republika Srpska. Ne smiju da budu moneta za potkusurivanje međunarodne zajednice, rekao je Tadić.

Tadić je poručio da Republika Srpska iz ovih procesa izlazi na dva načina.

- Sačuvanjem integralnog Dejtonskog sporazuma, ili samostalna u procesima koji slijedi. Dakle, mi nemamo lošu opciju, samo treba da nastavimo da idemo ovim kursom, kazao je Tadić.

Podsjetimo, Tadić, bivši potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) osnovao je svoju stranku, koju je nazvao Narodna stranka.

Tadić je stranku registrovao u Osnovom sudu u Banjaluci, a u rješenju tog suda od 25. oktobra 2017. navedeno je da su ciljevi Narodne stranke poštovanje Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska uređena po načelima slobodnog i demokratskog društva, vladavine prava, napredne privrede i društveno odgovorne političke zajednice.

Tadić je u politiku ušao 1993. godine kao član Srpske radikalne stranke RS, na čijem čelu je tada bio Nikola Poplašen.

Radikale je napustio 2006. godine i pristupio SDS-u, čiji je bio visoki funkcioner.

Tri puta je bio kandidat za predsjednika Republike Srpske i jednom za člana Predsjedništva BiH, ali nikada nije pobijedio na tim izborima.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...