NOVI ROMAN VUKA DRAŠKOVIĆA UZDRMAO SRBIJU: Glavnog junaka UDBA vrbuje i šalje da ubija Sarajlije, Crkva ga krije od Haaga, proglašava mrtvim i šalje u Ukrajinu

Drašković je u razgovoru sa srbijansku N1 televiziju govorio o novom romanu. Svog glavnog junaka snajperistu Simona Olujića koji se pokajava zbog počinenih zločina  uporedio je sa Raskoljnikovom, glavnim junakom romana „Zločin i kazna“ F.M. Dostojevskog.

  • Kultura

  • 13. Sep. 2023  13. Sep. 2023

  • 3

Vuk Drašković, srpski pisac i političar, napisao je novi roman, „Monah Hokaj“, u kojem se bavi ratom u Bosni i Hercegovini i posljedicama koje on ostavlja na jednog od aktera tog rata, srpskog snajperistu koji sa položaja oko Sarajeva sije smrt po ulicama glavnog grada BiH. Kako je napisala poznata kritičarka Ljiljana Šop, Drašković u svom romanu, pored ostalog, raskrinkava ulogu Državne bezbednosti, Srpske pravoslavne crkve i državnih vlasti u ratovima 90-ih godina i strašne traume koje su ti ratovi ostavili i na žrtve i na zločince.

Drašković je u razgovoru sa srbijansku N1 televiziju govorio o novom romanu. Svog glavnog junaka snajperistu Simona Olujića koji se pokajava zbog počinenih zločina  uporedio je sa Raskoljnikovom, glavnim junakom romana „Zločin i kazna“ F.M. Dostojevskog.

"Raskoljnikov temeljno planira zločin, ubija babu lihvarku da bi je opljačkao, a onda po izvršenom zločinu on se kaje. Nesretni Simon Olujić uopšte nije pripremao nikakav zločin. On se spremao da ide u Ameriku, bio je darovit, mlad, profesor istorije, i onda ga UDBA hapsi. Potom u kandžama UDBE i ovih Lucifera, pred sami rat i početkom rata u Bosni od njega prave to što su napravili.

Glavni junak romana Simon Olujić, srpski snajperista se pokajao onog trenutka kada je slučajno saznao da je pucajući po Sarajevu sa Špicaste stijene ubio i rođenog sina i njegovu majku. „Tada se u njemu probudio čovek, usledilo je pokajanje, pobuna protiv tog poretka, protiv svega toga što ga je napravilo monstrumom“, kaže Drašković. Njegov junak na ratištu poludi i biva prebačen sa Pala u ludnicu u Beograd. Nakon što je protiv snajperiste podignuta optužnica Haškog tribunala njega će, kaže Drašković, „Mitropolit Srpske pravoslavne crkve prebaciti u Crnu Goru i zamonašiti. Promenit će ime i prezime, postati će monah. Ali, za svaki slučaj, njega će prebaciti u Ukrajinu. Mitropolit mu kaže: evo tvoje prilike da ponovo budeš istoričar, darovit si bio,  i govori mu da ide u Donbas i traga za ostacima Nove Srbije koja je tamo osnovana polovinom 18. veka i čija je prestonica bio današnji Bahmnut“.

Junak Draškovićevog romana, snajperista Simon Olujić, a kasnije monah Hokaj, nakon pokajanja zbog zločina u Sarajevu namjeravao se predati Haškom tribunalu, ali mu to ne dozvoljava „antihaški lobi“ u Srbiji i Crnoj Gori.„On je celo vreme vapio da se preda Hagu, ali je Tribunal povukao optužnicu kada ga je SPC proglasila mrtvim i organizovala njegovu lažnu sahranu, jer je crkva na sve načine štitila ubice. Dok ga lažno sahranjuje on je već u Ukrajini, u Donbasu“.

Vuk Drašković je u razgovoru za N1 kazao da je današnja država uradila sve da ljudi ne znaju ništa o ratovima iz 90-ih osim onoga što im ta država i njena propaganda serviraju. „Izvršena je strašna lobotomija nad građanima, pogotovo mladim koji ništa o tome ne znaju...“.

(SB, N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...