EDIN FORTO MNOGO TOGA OBEĆAVA: "U planu su brojni projekti iz oblasti cestovnog i željezničkog saobraćaja" (VIDEO)

Bosanskohercegovačka strana potpuno je spremna za projekat rekonstrukcije mosta Novi Grad-Dvor i izgradnju novog mosta od Orašja prema Županji, ocijenio je on, dodajući da je naša zemlja zainteresirana i za rekonstrukciju Unske pruge.

  • Politika

  • 13. Sep. 2023  

  • 1

Nakon što je jučer potpisan Sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko – Gunja između resornih ministarstava Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, već u narednih nekoliko dana hrvatska strana krenuće sa projektovanjem, da bi nakon toga obje države učestvovale u izvođenju projekta, izjavio je u razgovoru za BHT1 uživo ministar saobraćaja i komunikacija BiH Edin Forto.

Prema njegovim riječima, trošak rekonstrukcije mosta biće utvrđen nakon što projektovanje bude završeno. Obje strane za ovu namjenu imaju obezbijeđena sredstva. Forto je izrazio nadu da će Brčko distrikt BiH usvojiti prostorni plan kojim će odrediti pristupnu tačku za novi most Brčko-Gunja i time u potpunosti izmjestiti teretni saobraćaj iz urbane zone.

"Donošenjem tog prostornog plana došlo bi do određenog iskoraka u razvoju Brčkog, odredile bi se i trase autoceste. Tim prostornim planom bi se utvrdila i trasa Tuzla-Orašje i od Vukosavlja prema Bijeljini i suštinski bi razriješili povezanost u Brčkom. Jako je bitno da se to što prije otkoči", kazao je Forto.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH ocijenio je da je saradnja sa Hrvatskom dobro krenula, te da je u planu nekoliko projekata.

"Gradiška, treba da se napravi pristupna cesta sa hrvatske strane. U prvoj polovini sljedeće godine će se priključiti na jednu postojeću cestu i moći će se odvijati granični saobraćaj preko mosta u Gradiški, a od one tamo godine možemo očekivati i puni priključak na autocestu", naveo je Forto.

Bosanskohercegovačka strana potpuno je spremna za projekat rekonstrukcije mosta Novi Grad-Dvor i izgradnju novog mosta od Orašja prema Županji, ocijenio je on, dodajući da je naša zemlja zainteresirana i za rekonstrukciju Unske pruge.

Forto je naveo još nekoliko projekata koje Ministarstvo namjerava realizirati, među njima izgradnju brze ceste od Širokog Brijega prema Hrvatskoj, unapređenje graničnih procedura u željezničkom saobraćaju, kao i uvođenje putničke linije između Sarajeva i Zagreba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...