ĆAMIL DURAKOVIĆ ZA “SB”: “Međunarodna zajednica prati situaciju u BiH i ako su procijenili da Schmidt ne treba doći u Banja Luku onda je vjerovatno postajao neki razlog”

"Neka Dodik kao prva osoba u ovom entitetu, kao predsjednik najveće političke stranke koja ima apsolutnu vlast u ovom dijelu BiH, neka obezbijedi da plate budu redovne, a ne da kasne povremeno i da nas sve zajedno uvlači u kolektivni finansijski problem”, ističe Duraković.

  • Politika

  • 14. Sep. 2023  14. Sep. 2023

  • 4

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt prije dva dana je trebao u Banjoj Luci održati niz sastanaka sa opozicionim liderima u Republici Srpskoj. To se nije dogodilo.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a je ranije u nekoliko svojih izjava kazao da će uhapsiti Schmidta ukoliko se pojavi na prostoru RS-a te je više puta ponovio kako su već date instrukcije policiji o postupanju u slučaju njegovog dolaska.

Iz OHR-a su naveli da je posjeta visokog predstavnika Banja Luci prije dva dana "nije bila definitivno dogovorena", te da visoki predstavnik ne želi da učestvuje u "orkestriranoj pozorišnoj predstavi".

Ćamil Duraković, potpredsjednik RS-a tog dana se, također, oglasio saopštenjem u kojem je potvrdio da je visoki predstavnik odustao od najavljenog sastanka.

Schmidt je za medije kazao izjavio da se “ne osjeća kao kukavica i slabić što nije otišao u Banjaluku, nego da je ispao mudriji od Dodika. Bile su spremne barikade kako bi se spriječio njegov dolazak, te da je mudro djelovao.”

“Poprilično smo u zadnje vrijeme oslabili u smislu političke mudrosti iz razloga što na sve reagujemo emotivno. Vjerujem da Međunarodna zajednica prati situaciju u BiH i ako su njegove službe procijenile da on ne treba doći onda je vjerovatno postajao neki razlog. Ja taj razlog ne znam. Ono što Schmidt iznosi u javnost, želim da vjerujem da je to tako”, kaže u izjavi za “Slobodnu Bosnu” potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković. On se danas kratko sreo i pozdravio sa  Schmidtom – na međunarodnoj konferenciji "30 godina od osnivanja MKSJ-a, naslijeđe i izazovi" u Sarajevu.

Institucije pripadaju svima nama podjednako

“Da li je visokom predstavniku nešto bilo priređeno ili nije, jesu li barikade ili nisu, ne znam. Šta je trebalo da na silu dođe sa transporetima? Nažalost, imamo situaciju da je Dodik predsjednik ovog entiteta i da može da izdaje naredbe službama i družbama da zatvaraju vrata prema onima koje on individualno ne podnosi. Ja sam svoje kazao tako što sam se oglušio njegovoj naredbi koja je stigla dan ranije i rekao da institucije pripadaju svima nama podjednako, te da ja nisam namještenik nego sam legitimno izabran na ustavom zagarantovanu poziciju koja pripada Bošnjacima”, dodaje Duraković.

On kaže da je htio biti dobar domaćin, te da smatra da je necivilizovano ne primiti međunarodnog zvaničnika bez obzira na to kakav individualni odnos imate s njima.

“To je za mene loša poruka. Zašto je Schmidt odustao to su njegovi razlozi. Ne mislim da je bilo ko kukavica. Niti da je ko u ovome pobijedio. Mi u BiH smo više kao neka navijačka publika ‘hajte se vi tamo pobijte, a da mi gledamo i navijamo ko je jači’. To je nezrelo, necivilizovano. Zašto je neko trebao da se puca u Banja Luci da bi dokazao da je Milorad Dodik manji ili veći od visokog predstavnika? To je rizično za državu BiH, za sigurnost. Svako onaj ko bi svjesno ušao u sigurnosni problem je neko ko ne želi dobro ovom društvu”, kaže Duraković.

Durakovićev stav je jasan, potvrđuje da ne želi održavati sastanke van zvaničnih institucija.

“Ja ostajem pri tome da se ne sastajem po kafanama, van institucija. Čekao sam u svom kabinetu, oglušio se o nekim kvazinaredbama. To što Dodik ne može sa Schmidtom je njegov problem. Ja poštujem visokog predstavnika. I u svaka doba kada on želi da dođe kod mene kao domaćina u moj kabinet dobro je došao.”

Dodikova retorika

Podsjetimo, Milorad Dodik se zahvalio opociji iz RS-a što su odbili sastanak sa Christianom Schmidtom i kako je rekao priključili se frontu borbe u RS-u protiv “nelegalnog visokog predstavnika”.

“Očekujem da će ostati dosljedni u nekoj budućoj sličnoj situaciji. MUP RS mu ne daje više pratnju, niti će mu davati. Ako čujemo da se negdje nešto dešava, intervenisaćemo, da zaštitimo turiste. Jedini koji je ostao dosljedan da će se sastati sa Schmidtom jeste potpredsjednik Duraković. Želio je da to učini u kabinetu, u Palati predsjednika, ali je taj sastanak zabranjen. Razmišljam da Durakoviću povećam platu za 10 odsto jer je odbio sastanak sa Schmidtom u kafani. Da onda idući mjesec mogu da ga kaznim”, kazao je, između ostaloga, Dodik.

Ćamil Duraković za “SB” kaže da je to Dodikova retorika.

“Dodik me je juče nazvao da razgovaramo o projektima koji se odnose na bošnjačku zajednicu. Na tom nivou sam institucionalno, a ne privatno razgovarao sa njim da vidimo šta su ti projekti koji su vitalni i bitni za bošnjačku povratničku zajednicu. Na tom nivou smo imali konstruktivan razgovor. On privatno provocira i očekuje moju reakciju, nekome on povećava ili smanjuje platu? Neka Dodik kao prva osoba u ovom entitetu kao predsjednik najveće političke stranke koja ima apsolutnu vlast u ovom dijelu BiH, neka obezbijedi da plate budu redovne, a ne da kasne povremeno i da nas sve zajedno uvlači u kolektivni finansijski problem”, ističe Duraković.

Na kraju razgovora Duraković kaže da to što Dodik radi trenutno, evidentno nas vodi i u sigurnosni i finansijski kolaps:

“Možda o tome on da povede računa. Meni ne treba niko povećavati platu. Ono što je zakonom garantovano to očekujem.”

S. GOJAK

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...