NESTVARNE CIFRE: Čuveni vuneni džemper princeze Dijane na aukciji prodan za čak...

Diana Spencer je neposredno poslije vjeridbe obukla svoj crveni džemer sa bijelim ovcama i jednom crnom na polo utakmici sa princom Chaerlesom u junu 1981. godine, i ostavila utisak svojim opuštenim stavom i stvorila prema Sotheby'su veliki kulturni i viralni trenutak.

  • Šareni svijet

  • 15. Sep. 2023  

  • 0

Čuveni vuneni džemper sa ovcama koji je nosila princeza Diana 1981. godine ubrzo poslije vjeridbe sa princom Charlesom prodat je danas za 1,14 milion dolara na aukciji u Sotheby'su, poslije žestoke borbe kupaca preko interneta. Aukcijska kuća je potvrdila cijenu prodaje od 1,14 milion dolara uključujući troškove i proviziju, što je oko 14 puta više od najviše procjene (80.000 dolara).

Prodaja koja je bila otvorena preko interneta od 31. augusta je postala življa u posljednjim minutama kada je podignuta konačna cijena sa 200.000 na 1,14 milion dolara sa podizanjima od po 50.000 dolara, javlja France press.

Sotheby's je naveo da se radi o rekordnoj aukcijskoj prodaji za dio odjeće koji je nosila princeza Diana čiji predmeti i dalje privlače kolekcionare 26 godina poslije njene smrti u automobilskoj nesreći u Parizu.

U januaru je američka zvijezda Kim Kardashian na aukciji u Londonu kupila čuveni privezak koji je princeza nosila za 197.453 dolara. Aukcijska kuća Sotheby's navodi da se takođe radi o rekordnoj cijeni dobijenoj za džemer, nadmašivši cijenu kardigana koji je nosio Kurt Cobain 1933. godine na akustičnom koncertu Nirvane preko MTV-a, koji je postao legendaran a prodat je 2019. za 334.000 dolara.

Diana Spencer je neposredno poslije vjeridbe obukla svoj crveni džemer sa bijelim ovcama i jednom crnom na polo utakmici sa princom Chaerlesom u junu 1981. godine, i ostavila utisak svojim opuštenim stavom i stvorila prema Sotheby'su veliki kulturni i viralni trenutak.

Njena pojava u javnosti takođe je bila velika neočekivana reklama za dvije kreatorke džempera Sally Muir i Joannu Osborne, i njihovu marku "Warm and Wonderful".

Nekoliko sedmica kasnije one su dobile dopis iz Buckinghamske palate da je buduća princeza od Walesa oštetila džemer uz pitanje da li mogu da ga poprave ili zamijene. One su za nju napravile novi džemper koji je nosila 1983.

A prvi oštećen džemper nije bio popravljen i poslat nekom drugom kao što su one mislile. U martu 2023. godine Joanna Osborne ga je našla u kutiji na svom tavanu i Sotheby's je potvrdio autentičnost, prema saopštenju aukcijske kuće.

I gotovo 40 godina kasnije model je ponovo lansiran u prodavnicima u partnerstvu između marke "Rowing Blazers" i dvije kreatorke Sally Muir i Joannu Osborne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...