ELDAR ČOMOR PORUČUJE ČOVIĆU I TROJKI: "Šira lista kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH ili ništa"

Pritisak i nastojanje da se izvrši izmjena članova Komisije za izbor i imenovanja ima samo jedan cilj, a to je da na Parlament Federacije BiH dođe samo jedan kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH, koji je isključiva želja Dragana Čovića i HDZ-a.

  • Politika

  • 16. Sep. 2023  

  • 0

"Zakazivanje 6. Redovne sjednice i to u nekoliko pokušaja pokazuje da su razlozi sazivanja 7. Vanredne sjednice Komisije na dan 06.07.2023. godine bili lažni i izvan Poslovnika i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, jer nije postojao ni najmanji razlog hitnosti i vanredne potrebe zasjedanja komisije", smatra Eldar Čomor, zastupnik Stranke demokratske akcije u Federalnom parlamentu.

Zato je neodlazak na takve sjednice bio obavezan.

6. Redovna sjednica Komisije je zakazana za srijedu, 27.09.2023. godine i predviđen je Dnevni red kojim se želi izvršiti zamjena članova u Komisiji za izbor i imenovanja, kao i u ostalim komisijama i odborima.

Namjera Trojke i HDZ-a je da izvrše zamjenu članova u Komisiji za izbor i imenovanja i da neometano nastave sa izborom samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.

Zamjene članova neće biti sve dok se ne završi proces izbora sudije Ustavnog suda BiH, jer:

Komisija trenutno broji 9 od 11 članova i može punovažno raditi i odlučivati i bez promjena u Komisiji za izbor i imenovanja.

Samo je moguće da se nastavi rad prekinute 4. Redovne sjednice, koja je počela 14.03.2023. godine i to 6. tačka Dnevnog reda:

Utvrđivanje Prijedloga za izbor sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom.

Komisija je dobila Izvještaj Radne grupe kojim je potvrđeno da deset kandidata ispunjava uslove za sudiju Ustavnog suda BiH.

Kolegama iz Komisije, a koji dolaze iz pozicije predlažem da jednoglasno usvojimo i Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine pošaljemo sve kandidate ili širu Listu kandidata sa koje bi svi zastupnici mogli birati sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Nakon što Parlament izabere sudiju Ustavnog suda BiH sa šire liste kandidata, odmah poslije toga možemo nastaviti sa normalnim radom Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Apsolutno sve komisije i odbori Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine imaju dovoljan broj članova koji mogu punovažno raditi i odlučivati, kao što su to radili i u proteklih nekoliko mjeseci.

Pritisak i nastojanje da se izvrši izmjena članova Komisije za izbor i imenovanja ima samo jedan cilj, a to je da na Parlament Federacije Bosne i Hercegovine dođe samo jedan kandidat za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je isključiva želja Dragana Čovića i HDZ-a.

Zahtjev i očekivanje Trojke je da također bude samo jedan kandidat, Marin Vukoja, s ciljem da se građanima pravdaju kako nisu imali drugog izbora osim da glasaju za jedan prijedlog.


Izbor sudije Ustavnog suda BiH je prije 15 godina bio između više kandidata, tako treba biti i sada.

Bez šire liste kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja će se naći na sjednici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ne može biti ni redovne, a ni vanredne sjednice Komisije za izbor i imenovanja na kojoj bi se pravili preduslovi da na Parlament dođe samo jedan kandidat.

Izbor kandidata sa šire liste kandidata je prvi korak i pokušaj da se spriječi početak uništavanja i urušavanja Bosne i Hercegovine iz Ustavnog suda BiH, a u koji nas vodi dvojac Čović i Dodik, kao i izdajnička i podanička Trojka i njeni klijenti.

Nakon što se ovaj izbor eventualno završi u Parlamentu, na Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine će se posebno morati tretirati pitanje usklađenosti procedure izbora kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH sa Poslovnikom o radu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, te Odlukama Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Također, potpuno je neprihvatljivo da se članovi Komisije pozivaju u OHR na temu izbora sudije Ustavnog suda BiH. Vjerojatno se želi izvršiti dodatni pritisak i poniženje i pored činjenice da su OHR i Kristijan Šmit svojim odlukama već nekoliko puta ponižavali Bošnjake.

Na kraju bih želio da nam Nermin Nikšić, nametnuti Premijer Federacije BiH i jedan od kolovođa izbora Marina Vukoje u Ustavni sud BiH odgovori:

Ko su vladajući političari koji se bave etničkim podjelama?

Smiješ li im makar u facebook statusu navesti imena?

Smiješ li izgovoriti Dodikovo i Čovićevo ime?

Ili ne misliš na njih?

I svaki put kad napiše status o napretku i reformama nešto je sa koalicionim partnerima "vrhunski" finansijski i interesno uvezao, ili je Dodiku i Čoviću nešto dao, prodao, poklonio i izdao.

A najčešće poglupim statusima i komentarima stvara lažnu sliku "vrhunskog napretka" i skreće pažnju sa procesa rasturanja države koji mu provode Dodik i Čović, poručio je Čomor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...