KANDIDAT SDA ZA NAČELNIKA STAROG GRADA DŽENAN SELIMBEGOVIĆ: "Želimo javne parkinge staviti u nadležnost javnog preduzeća"

Ovaj Sarajlija je s 18 godina napustio srednju školu i dobrovoljno se priključio Armiji RBiH u odbrani države, onda kada je bilo najpotrebnije. Po okončanju rata završio je srednju školu, a potom i pravni fakultet.

  • Politika

  • 17. Sep. 2023  17. Sep. 2023

  • 2

Nakon što je izglasano nepovjerenje načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću, krajem oktobra bit će održani izbori na kojim će građani dati povjerenje novom kandidatu. Tako će 29. oktobra snage odmjeriti Dženan Selimbegović, član SDA, i Irfan Čengić, član SDP-a BiH.

Selimbegović ima zanimljivu biografiju, nepoznato je ime na političkoj sceni, a ima dugogodišnje iskustvo u oblasti upravnog prava. Ovaj Sarajlija je s 18 godina napustio srednju školu i dobrovoljno se priključio Armiji RBiH u odbrani države, onda kada je bilo najpotrebnije. Po okončanju rata završio je srednju školu, a potom i pravni fakultet.

U razgovoru za Hayat.ba otkrio je kako veliki dio problema predstavljaju netransparentnost i opća atmosfera straha u ovoj općini, te je najavio i osnivanje javnog preduzeća kojim bi se javni parkinzi stavili u njegovu nadležnost.

Pitali smo ga i o tome kada je u svom predstavljanju prije nekoliko dana istakao da se tri do četiri miliona prikupe od naplate parkirališta, a da to nisu prihodi općinskog budžeta.

Na koji način to planirate promijeniti?

"Da, i to su samo grube procjene do kojih može doći svaki građanin prostim množenjem broja parking-mjesta i cijene sata parkiranja. Stari Grad zbog svog značaja, ali i sadržaja koje nudi, privlači na dnevnoj bazi veliki broj posjetitelja te su stoga javni parkinzi generator velikih prihoda. Ujedno, parkinzi se nalaze na zemljištu koja je imovina općine, a prema odredbama Zakona o principima lokalne samouprave imovinom općine treba se raspolagati u interesu lokalnog stanovništva i s pažnjom dobrog domaćina. Prema posljednjem nalazu federalnih revizora, to s javnim parkinzima u Starom Gradu nije bio slučaj", rekao je on.

Napominje da će se zbog toga provesti zakonom propisane procedure i osnovati javno preduzeće, na šta općina ima pravo, te javne parkinge staviti u nadležnost tog javnog preduzeća i tako, u maniru dobrog domaćina, osigurati da se ovi prihodi, koji mogu biti i veći od navedenih, stave u funkciju razvoja općine i za dobrobit svih njenih građana.

Efikasno čišćenje svih ulica od smeća i snijega, redovne linije javnog prijevoza i parkovi za djecu u svakoj mjesnoj zajednici samo su neki od prioriteta koje ćemo rješavati ovako osiguranim prihodima, a mogućnosti ima još mnogo i predstavit ćemo ih u programu koji pripremaju stručnjaci iz pojedinih oblasti i bit će objavljen na početku predizborne kampanje. Ono što želim istaći po ovom pitanju je da su vijećnici SDA na jednoj od posljednjih sjednica Općinskog vijeća već podnijeli inicijativu za pokretanje procesa osnivanja ovog javnog preduzeća, ali je postojeća većina, koja je po riječima gospodina Čengića okupljena oko njegove kandidature, tu inicijativu, iz nama nepoznatih razloga, odbila", napomenuo je Selimbegović u razgovoru za Hayat.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...