"NAMJERNO JE": Semir Efendić objašnjava Schmidtovu podjelu građana ne one iz RS-a i BiH

"Podjela koja se dešava nas podsjeća na kiparski model, gdje je Evropa pristala da u EU primi pola Kipra. To je pokazatelj da međunarodna politika zna da bude licemjerna", kaže Efendić

  • Politika

  • 17. Sep. 2023  

  • 1

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Banjoj Luci sa biskupom Franjom Komaricom, ali nije posjetio institucije.

Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, za emisiju ‘Istraga sedmice’ na televiziji Hayat govorio je o tome i kako su OHR i visoki predstavnik Schmidt podijelili građane na one iz BiH i one iz RS-a.

Na početku razgovora je rekao kako nije siguran da li je to greška.

"Prije da je namjerno. Poslije suspenzije Ustava na jedan dan rekao sam da me djelovanje međunarodne zajednice u velikoj mjeri zabrinjava jer liče na odluku da se pola BiH prepusti Beogradu, a druga polovina BiH Zagrebu uz pomoć visokog predstavinka. Podjela koja se dešava nas podsjeća na kiparski model, gdje je Evropa pristala da u EU primi pola Kipra. To je pokazatelj da međunarodna politika zna da bude licemjerna. Ne radi se o klasičnoj podjeli nego se radi o sistemskoj podjeli institucija. Da se resursi daju u ruke onih koji su kontrolirani iz Beograda i Zagreba. Mene ne čudi da je Schmidt dao tu izjavu", rekao je Efendić.

Naglasio je kako HDZ i SNSD nastoje da preuzmu kontrolu nad Ustavnim sudom.

"Jedan dio tog procesa je izbor sudije, gdje je zapelo na imenovanju kadra HDZ-a. Dešava se jedan zastoj u radu Federalnog parlamenta jer HDZ traži da se izabere Marin Vukoja. Bio sam na jednom od sastanaka i Dragan Čović je to tražio. On je tražio da to bude i prije imenovanja vlade", kazao je Efendić.

Navodi kako je on tada rekao da to uopšte nema veze sa formiranjem vlasti, dok su Nikšić i Konaković rekli da oni podržavaju imenovanje Vukoje.

"Nastao je problem kada je zakazana četvrta sjednica te komisije, gdje je predsjedavajući iz HDZ-a među prvim tačkama bilo imenovanje, on je to prebacio na zadnju tačku. Tada su zastupnici SDP-a naglasili da nisu za to da ide samo jedan kandidat. Kada je vidio da ga neće podržati, predsjedavajući je odmah prekinuo tu sjednicu i nikada nije nastavljena. U slučaju da bude više kandidata postoji strah HDZ-a da Vukoja neće biti izabran za sudiju", kazao je Efendić.

U zadnjoj sedmici bio je poziv OHR-a, ali je otkazan.

"Pozvali su Gabelu koja je i članica te komisije, ali je nakon medijskog pritiska otkazan. Nije to nikakva šteta, bolje da se završi u krugu Paramenta", smatra Efendić.

Kaže da je ponašanje visokog predstavnika do sada bilo vrlo suspektno.

"Nadam se da se neće opet umiješati u procedure u Federalnom parlamentu. Federalni parlament radi po Ustavu, ali moraju da zakazuju sjednice. To što nema većine, ta pitanja se moraju rješavati", rekao je Efendić.

Za Vladu Federacije kaže kako su nespretni jer ne mogu između sebe da se dogovore kome će pripasti koja fotelja i koja firma.

Većina građana već sada uviđa šta mi imamo na političkoj sceni u BiH, rekao je Efendić.

"Ne znam šta bi da smo ušli u ovakvu Vladu. Sve što se dešavalo poslije pokazuje da smo bili u pravu. Nije ispoštovan Ustav. Kolege iz drugih stranaka ipak nemaju ozbiljnost prema državi. Naša stranka i NiP, niko iz te dvije stranke ne razumije šta je država, oni bi sve što postoji dali i prodali. Vidimo kako djeluju kada preuzmu te pozicije. Dodik je na svom putu uništavanja BiH", smatra Efendić.

Također navodi kako je saradnja Dodika i Čovića primarna u ovoj vlasti, te kako nije mogao primjetiti ni na jednom bitnom pitanju se se razilaze HDZ i SNSD.

Trojka ovim procesom koji oni zovu rekonstrukcija Vlade KS pokazuju da njihov izbor nije stranka nego pojedinci, trgovci.

"Oni prave vladu sa trgovcima. Napravili su to i u Federaciji. Podsjeća me to na Goražde. Imao sam u ranije informaciju, ne u ovom mandatu, da u BPK u jednom ministarstvu ministra je postavio neki taksista koji sa njim rukovodi. Slično je to onom što mi imamo sada u Sarajevu. Zamislite ne valja Stranka za BiH, a neke zastupnice koje su uspjele u ovom dugom periodu, sa ponudama koje nisu imale granica, da kupe i da pristupe toj većini. Bolje da mi u tome ne učestvujemo, jer oni ne znaju riješiti probleme", smatra Efendić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...