PLAN ZA PODJELU BOSNE I HERCEGOVINE POSTOJI I PRIMJENJUJE SE: Iza svega stoji britansko-američka inicijativa?

Tu 2030.godinu zovu godinom integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Kroz non-papere i dokumente koji iscure iz diplomatskih krugova, jasna je i druga strana – to bi bila godina podijela BiH.

  • Vijesti

  • 17. Sep. 2023  17. Sep. 2023

  • 8

Dobrodošli u političku ludnicu koja se zove Bosna i Hercegovina.

Državu u kojoj sve ovisi od toga kako se izjašnjavate – da li Bošnjak, Hrvat, Srbin ili ništa od navedenog. Ovo je mjesto gdje je gotovo cijeli politički sistem postavljen tako da svakoj od ovih grupa daje pravo veta na bilo koju značajnu mjeru koju bi drugi mogli donijeti, prenosi televizija Hayat.

Ovo u autorskom tekstu potpisuje Andrew Tettenborn, pravni stručnjak iz Velike Britanije. Ovo je njegov osvrt na presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Slavena Kovačevića, koju Tettenborn podržava.

No u nastavku teksta donosi i sljedeće – jedini dugoročno odgovor u BiH je podjela, ako je potrebno čak i učešćem međunarodnih snaga koje će održavati mir između dvije ili tri države. U zadnje vrijeme sve se više pominje 2030. godina.

Tu 2030.godinu zovu godinom integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Kroz non-papere i dokumente koji iscure iz diplomatskih krugova, jasna je i druga strana – to bi bila godina podijela BiH.

Entitet RS bi pripao srpsko-ruskom svijetu, a Federacija BiH postala bi kao protektorat Hrvatske članica Evropske unije – piše u autorskom tekstu novinar Agencije Patria Rasim Belko, i dodaje:

Profesor britanski, koji se bavi pomorskim pravom Tettenborn je iznio ideju da BiH treba i da je bolje da se podijeli što prije, nazvavši nas u BiH divljacima koji ne znaju da koriste demokratiju. Isto tako u diplomatskim krugovima kruži priča da postoji britansko-američki plan za dezintegraciju BiH.

Plan već postoji, dodaje Jahja Muhasilović profesor Međunarodnih odnosa.

"Mi sada vidimo da je to i plan koji je na Zapadu zacrtan. On nama parcijalno izlazi vrlo često kroz non papere i dokumente koji iscure pa na osnovu toga mi pokušavamo u kojem pravcu cijeli region ide, a definitivno je, to vidimo iz politika međunarodne zajednice koje se provode ovdje, da se BiH želi oslabiti, a da se od BiH hoće napraviti nefunkcionalna konfederacija u kojima će sve bitne stvari odlučivati Beograd i Zagreb", kaže Muhasilović.

Prema mišljenju Muhasilovića, plan međunarodne zajednice je da se BiH oslabi, da se sačeka povoljan geopolitički trenutak, npr. jačanje desničarskih snaga koje predvodi Mađarska, koje bi značile i raspad BiH.

Profesor Zlatko Hadžidedić smatra da je 2030.godina varka, a da se podjela već dešava.

"Ta podjela treba da se odvije mnogo prije 2030. Ta godina u smislu ulaska navodnog, bilo je zapravo u smislu podjele 2030.godine. Oboje je varka koja treba da nas zavara da mi ne primijetimo da se sprema podjela u godini – dvije dana", kaže Hadžidedić.

Postavlja se pitanje – na koji način bi se podjela provela?

"Da se RS pusti, da dođu NATO trupe, a vidimo da se podnose zahtjevi za povećanje EUFOR odnosno NATO trupa u BiH koje će zaustaviti reakciju patriotskih snaga, Bošnjaka koje će biti suzbijene u pokušaju odbrane države koja će na kraju biti podijeljena na dvije države, Srbiju i Hrvatsku", odgovara novinar novinske agencije Patrija Rasim Belko.

"U takvim okolnostima – Bošnjaci kao najmnogobrojniji narod bili bi getoizirani i obespravljeni", objašnjavaju profesori Muhasilović i Hadžidedić.

"Oni će gledati da Bošnjake na svaki način da ih političke obesprave, oslabe i oduzmu svepoluge političke vlasti koje imaju u BiH", kaže Muhasilović.

Pa niko ih ništa ne pita. Zamišljeno je da su irelevantni da ne postoje, da nisu oni ti koji o bilo čemu odlučuju. Prije svega, građani BiH su tu izbrisani kao faktor”, navodi Hadžidedić.

I za kraj, kome nije jasno za koga igra Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt – odgovor je bio jasan čak i prije njegovog imenovanja, a potvđen ovom fotografijom.

alt

HDZ-ovi ministri Bunoza, Katić, Vlaisavljević i gradonačelnik Mostara Kordić u opuštenom i veselom društvu Visokog predstavnika. To više i ne kriju.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...