ANALIZA SLOBODANA VASKOVIĆA: „Nakon ovoga događaja, Milorad Dodik je potpuno poražen u sukobu sa Schmidtom…“

-Schmidt je trebalo da u Banjaluku 12.09.o.g., ali je taj dan odustao zbog prijetnji nasiljem koje je stiglo iz Dodikovih redova, piše Vasković.

  • Mini market

  • 18. Sep. 2023  

  • 2

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se Banjaluci sa biskupom Franjom Komaricom, objavio je OHR na svom zvaničnom “X" profilu.

Još su naveli da su Schmidt i Komarica razgovarali o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i saradnju "Marija Zvijezda" koji uskoro slavi treću godišnjicu. 

Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH. 

"To su Europljani u Europi, posvećeni zajedničkim europskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju," rekao je Schmidt, te naglasio da on podjednako radi za sve građane.

Schmidt je tako stigao u Banjaluku samo nekoliko dana nakon što mu je Milorad Dodik javno zabranio da dođe na teritoriju RS i održi bilo kakav sastanak, jer će "biti uhapšen i protjeran", piše na svom blogu Slobodan Vasković.

Schmidt je trebalo da u Banjaluku 12.09.o.g., ali je taj dan odustao zbog prijetnji nasiljem koje je stiglo iz Dodikovih redova.

Visoki predstavnik je izjavio da su za njega bile pripremljene barikade i da nije želio da učestvuje u takvim Dodikovim "igrarijama", te je dolazak u Banjaluku odložio.

Nakon toga, Dodik je rekao da Schmidt neće imati nikakvu policijsku zaštitu ukoliko dođe u RS, ali visoki predstavnik se pojavio i sastao sa biskupom Franjom Komaricom.

„Ne pristajemo da Schmidt ubuduće obavještava MUP RS o svom dolasku u RS niti će ga policija RS više štititi. Ako čujemo da se nešto dešava, da je ugrožen, mi ćemo ga zaštiti, kao što bi zaštitili i svakog drugog turistu“, kazao je Dodik, 13.09., ocijenivši da je najbolje da Schmidt više i ne pokušava da dođe u RS.

Tom prilikom, Dodik je indirektno zaprijetio i ambasadorima SAD-a i Velike Britanije.

Nakon ovog događaja, Milorad Dodik je potpuno poražen u sukobu sa Schmidtom kojeg on ne priznaje za visokog predstavnika, zaključio je Vasković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...