REFORMA JAVNE UPRAVE: Elektroničkim potpisom BiH želi smanjiti birokratiju

Ćuzulan i Badnjević uputili su na značaj tema kao što su elektronički potpis te portal otvorenih podataka

  • Društvo

  • 20. Sep. 2023  

  • 0

Reforma javne uprave, digitalizacija i uvođenje elektroničkog potpisa neke su od ključnih reformi koje stoje pred BiH ako želi unaprijediti sve segmente svakodnevnog života, uključujući i ekonomsku sliku.

Koordinator za reformu javne uprave (PARCO) Dragan Ćuzulan i direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH) Almir Badnjević razgovarali su o međuinstitucionalnom razvoju, projektima i provedbi elektroničkog potpisa i portala otvorenih podataka.

Razmotrili su ključne aspekte međuinstitucionalnog razvoja u BiH.

Naglasili su važnost saradnje PARCO-a i IDDEEA-e kako bi se unaprijedila efikasnost i transparentnost javne uprave u zemlji.

Saglasni su da je nužno uspostaviti čvrstu saradnju između institucija kako bi se postigao napredak u digitalizaciji administrativnih procesa.

Izražen je interes prisutnih PARCO-a za aktivnost Agencije po pitanju provedbe elektroničkog potpisa u javnoj upravi.

Ćuzulan je istaknuo kako je elektronički potpis ključni alat za poboljšanje učinkovitosti administrativnih procedura i smanjenje birokratije.

Naglasio je kako je PARCO voljan pružiti podršku IDDEEA-i u provedbi elektroničkog potpisa kako bi se osigurala njegova široka primjena u svim institucijama javne uprave.

Badnjević je informisao o aktivnostima koje je poduzela Agencija.

Također, razgovaralo se o važnosti portala otvorenih podataka za transparentnost i dostupnost informacija građanima. Badnjević je naglasio kako je IDDEEA BiH u završnoj fazi provedbe portala otvorenih podataka te da se, u idućim danima, očekuje puštanje portala otvorenih podataka u funkciju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...