ZLATKO LAGUMDŽIJA OTVORENO: "Visoki predstavnik može pokrenuti vojnu silu, nema raspada zemlje"

Dodaje da su institucije visokog predstavnika i Ustavnog suda potrebne dok BiH ne postane u punom kapacitetu članica EU.

  • Politika

  • 20. Sep. 2023  20. Sep. 2023

  • 5

Aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija večeras je u Pressingu na N1 ispričao pojedinosti iz razgovora kojeg je imao u New Yorku sa ruskim ambasadorom. Kako je kazao, svjestan je da ne dijele iste stavove ali da će i Rusija vremenom uvidjeti koje je jedino rješenje.

“Rusija ne priznaje Schmidta. Mogu vam reći šta sam ja kazao, a vi možete zaključiti šta je rečeno sa druge strane. Vrlo jasno sam rekao da sam svjestan da se ne slažemo, ali da će vremenom i oni uvidjeti da je ovo jedino rješenje. Institucija visokog predstavnika zajedno sa Ustavnim sudom su dvije institucije zamišljene Dejtonskim sporazumom zamišljene da postoje dok se BiH ne integrira u euroatlanske tekovine. Austrija je 45 godina poslije rata ušla u EU i dan prije nego su ušli u EU, četiri velike sile su donijele odluku da Austrija više nije njihov protektorat. Trebalo je 45 godina da se Austrija stabilizuje u modernu državu i uđe u EU”, kazao je Lagumdžija.

Dodaje da su institucije visokog predstavnika i Ustavnog suda potrebne dok BiH ne postane u punom kapacitetu članica EU.

“Institucija visokog predstavnika i Ustavnog suda su neophodne dok BiH ne bude u punom kapacitetu članica EU. Tog dana, prije nego to postanemo ćemo se i formalno riješiti, kao što se i Austrija riješila protektorata. Do tada zaboravite. Ukoliko neko misli da je moguće da se to uradi ranije, to samo PIC može ukinuti kada prestane postojati PIC jer smo postali normalna zemlja koja ulazi u EU. Ukoliko bi neko odlučio uraditi nešto na silu, visoki predstavnik ima ovlaštenje da pozove onog ko je vojni garant mira. To je NATO. Istovremeno, ako neko u Savjetu bezbjednosti stavi veto na dolazak EU, što se mene tiče, stvar je savršeno jasna. Ukoliko žele i Dodik i Rusi da ovdje dobije NATO brže nego je mislio..”

Da li će Rusija glasati za produženje misije ALTHEA?

“Ne mogu vam to reći, detaljni su razgovori bili. Ja vjerujem da će se desiti da se misija produži. Stav koji imam u dogovoru sa predsjednikom Bećirovićem, tu je stav savršeno jasan. Mi smo za to da ALTHEA dođe. Ne smije se dozvoliti da se kreira vakuum. U tom slučaju se vraćamo na početne postavke, to je NATO kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Smatram da je važno da sačuvamo kredibilitet i instituciju visokog predstavnika, a da ovom visokom predstavniku skrećemo pažnju da neke stvari treba uraditi drugačije nego što je uradio npr. Schmidt. Ne smijemo dozvoliti da kritikujući Schmidta ostanemo bez institucije visokog predstavnika. To je institucija koja može pokrenuti vojnu silu. Nema raspada zemlje. U krajnjem slučaju on ima mandat, kada bi došlo do bilo kakve nestabilnosti, mogao bi da pokrenuti snage koje ne bi dozvolile da dođe do eskalacije rata na Zapadnom Balkanu”, pojasnio je Lagumdžija.

“Visoki predstavnik dvaput godišnje šalje izvještaj Savjetu sigurnosti. Nije važno ko će se obratiti nego da taj izvještaj ide ka Vijeću bezbjednosti. Već duže vrijeme iz RS također šalju svoj izvještaj, a on je završio nigdje. To ne služi ničemu nego za domaću propagandu onog ko ga šalje”, dodao je Lagumdžija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...