ALEKSANDAR VUČIĆ, IZ NEW YORKA: „Mi smo mala zemlja, nemamo za šta drugo da se uhvatimo. Nemamo ni nuklearne bojeve glave, ni nevidljive avione, ni nosače avione…“

Tokom današnjeg obraćanja na sjednici Generalne skupštine UN-a, kako kaže, pokazaće da se drži principa i poštovanja međunarodnog prava.

  • Regija

  • 21. Sep. 2023  

  • 6

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je za RTS da su i na sednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija najagresivniji po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine bili oni koji su najagresivnije rušili teritorijalni integritet Srbije.

Tokom današnjeg obraćanja na sjednici Generalne skupštine UN-a, kako kaže, pokazaće da se drži principa i poštovanja međunarodnog prava.

-KiM je dio Republike Srbije i toga se nećemo odreći, poručuje Vučić.

-Situacija u južnoj srpskoj pokrajini polako izmiče kontroli, tražićemo sjednicu SB UN o tom pitanju. Svi redom su mi držali pridike zbog sankcija Rusiji, kaže Vučić.

Vučić pred današnje obraćanje na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kaže da je strpljenje svih slobodarskih nacija i srpskog naroda na izmaku.

„I danas na sjednici Savjeta bezbjednosti najagresivniji po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta Ukrajine su oni koji su najagresivnije rušili teritorijalni integritet Srbije. Paradoksalno, ponekad i smiješno zvuči, ali je tako“, rekao je Vučić u razgovoru za Dnevnik RTS-a.

„Važno je šta će se poručiti. Ono šta ćemo mi da kažemo je da ćemo da se držimo principa, da se držimo poštovanja međunarodnog prava. Mi smo mala zemlja, nemamo za šta drugo da se uhvatimo. Nemamo ni nuklearne bojeve glave, ni nevidljive avione, ni nosače avione, ništa od toga nemamo i ne možemo po tom pitanju da se takmičimo sa velikima. Ali imamo želju da živimo na svojim ognjištima, na ognjištima naših djedova i pradjedova i samo da budemo svoji na svome“, poručuje Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija zatražiti posebnu sjednicu Savjeta bezbjednosti o Kosovu i Metohiji, zbog situacije.

“Čekamo promjenu predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti UN-a. Brazil je od 1. oktobra. U zavisnosti od toga kada će biti zakazana sjednica za Unmik, tada ćemo donositi odluku za kada tražimo hitnu sjednicu SB UN po ovom pitanju“, rekao je Vučić.

Komentarišući najnovije hapšenje trojice Srba na Kosovu, Vučić je rekao da obrazloženje da je „neko maltretirao nekoga na nekom groblju prije 24 godine“ smiješno i zastrašujuće, ali da osude međunarodne zajednice neće stići.

“Ne treba ni da ih očekujemo. Uvijek su dvije strane krive, ako smo mi bar malo krivlji, uvijek ćemo mi biti krivi. To je nešto što moramo da naučimo. Ali ovim je Kurti pokazao da će da ostvaruje svoje prijetnje, Srbi će da pate i da plate. Sada je udario, kako na Sjever, tako i na opštinu Vučitrn – na naša dva naseljena mesta – Prilužje, koje pripada vučitrnskoj opštini, Plemetinu koja pripada obilićkoj opštini… Očigledno je da se neće zaustavljati“, rekao je Vučić i dodao da će Beograd u skladu sa tim donositi mjere.

Napominje da se plaši da „situacija na KiM polako ali sigurno izmiče kontroli“.

„Ne znam šta će sve biti, ali znam da kad vas dovedu dotle da više nemate izbora, stave u ćošak iz kojeg nemate kud, tada morate da se branite svom svojom snagom…“, rekao je Vučić.

“Mi ćemo da se borimo, da štitimo svoju zemlju. Drugu zemlju nemamo. KiM je po Povelji UN, po Rezoluciji 1244 UN dio Republike Srbije, mi toga da se odreknemo nećemo. Predaje bilo kakve, kapitulacije kakvim svjedočimo u drugim dijelovima svijeta, kakvim smo svjedočili 90-ih, neće biti i gledaćemo da zaštitim i sačuvamo naš narod“, rekao je Vučić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...