MURAT TAHIROVIĆ NE ODUSTAJE OD NAMJERE: "I dalje insistiramo na smjeni Vlaisavljević, Bradare i Dodika" (VIDEO)

"Podržavamo Schmidta u ovom što radi, iako je on 5. jula u Ahmićima nama obećao da će do 13. jula proglasiti ovo o čemu sada govori. Bio je očigledno signal iz Evrope da to ne radi i ušutio se", kaže Tahirović

  • Politika

  • 21. Sep. 2023  21. Sep. 2023

  • 0

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku o proširivanju nadležnosti Memorijalnog centra Srebrenica i najavio registar ratnih zločinaca.

Očekuje da to urade bh. vlasti, ali kaže da se neće ustručavati iskoristiti Bonske ovlasti ukoliko navedeno ne bude moguće donijeti kroz parlamentarnu proceduru. Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović izjavio je za televiziju Hayat kako borba oko registra traje već godinama, te da ne očekuje od Ministarstva pravde da tu odluku donese.

"Nijedan ministar pravde koji je bio, nije našao shodno da se to riješi i mi smo ministru Bunozi uputili dopis da to uradi, ali nismo dobili nikakav odgovor. Mislim da će to opet na kraju biti na Schmidtu da djeluje kako bi sudovi BiH imali mogućnost da prilikom izdavanja potvrde o nekažnjavanju političarima, imaju evidenciju i odbiju jedan takav zahtjev. Pitanje je koliko se političari plaše visokog predstavnika, jer vidimo da postoje prijetnje prema njemu", naveo je.

Dodaje kako još uvijek traže smjenu ministrice za kulturu i sport u FBiH Sanje Vlaisavljević, ali i Lidije Bradare, predsjednice Federacije, te predsjednika RS-a Milorada Dodika, jer su veličali ratne zločince.

"Tražimo i dalje od Schmidta da reaguje, jer ćemo i u budućnosti imati sličnih stvari koje su izrekli Vlaisavljević, Bradara ili Dodik. Time bi ukazali drugima da je to princip po kojem bi mi trebali djelovati. Podržavamo Schmidta u ovom što radi, iako je on 5. jula u Ahmićima nama obećao da će do 13. jula proglasiti ovo o čemu sada govori. Bio je očigledno signal iz Evrope da to ne radi i ušutio se. Nadam se da će ovog puta to uradiiti. Imat ćemo zahtjev da sve oni koji veličaju ratne zločince budu udaljeni sa pozicija", poručio je.

Navodi kako je iznenađen zajedničkom fotografijom Christiana Schmidta i Sanje Vlaisavljević iz Mostara.

"Dva dana prije toga je bio kod nas u posjeti na konferenciji, te je iznio stavove oko ratnih zločinaca i onih koji ih veličaju. Nakon toga je otišao dole, nije mi jasno o čemu se radi, ne znam jel svjestan s kim se druži, s kim sjedi… Sjediti sa osobama koje veličaju ratne zločince nije dobro", smatra Tahirović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...