ESAD HUMO OTVORIO DUŠU: "Smijenili su me jer nisam HDZ-ov poslušnik, Naša stranka im je dala četiri mjesta u Upravnom odboru Fonda za zaštitu okoliša FBiH"

Od sedam članova novog UO četvero dolazi iz HDZ-a BiH. U prethodnom sazivu UO, HDZ BiH je imao tri člana, što znači da nije imao većinu.

  • Politika

  • 24. Sep. 2023  

  • 0

Vlada Federacije BiH imenovala je nove v.d. članove Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Od sedam članova novog UO četvero dolazi iz HDZ-a BiH. U prethodnom sazivu UO, HDZ BiH je imao tri člana, što znači da nije imao većinu.

Prema informacijama Istrage, i mjesto direktora Fonda bi trebalo pripasti HDZ-u BiH. Proteklih godina Fondom su upravljali SBB (Fuad Čibukčić) i SDA/SBB (Esad Humo).

Međutim, SDP, Naša stranka i Narod i Pravda namjeravaju ovu poziciju sada prepustiti HDZ-u BiH, a jedan od kandidata za direktora je Slađan Bevanda.

Upravo je Esad Humo, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, bio gost ovosedmičnog izdanja Hayatove emisije ‘Istraga sedmice’, te je na početku komntarisao aktuelna dešavanja na sjeveru Kosova.

"To je gotovo. Ne poznajem situaciju, ali mislim da se ova grupa pokušala sakriti u manastir, te su imali drugi plan koji nije upio. Naravno da će im neko pomoći. Samo je pitanje vremena kad će ovo biti riješeno", kazao je Humo.

Bio je 2014. godine u Ukrajini u misiji OSC-a.

"Svi su scenariji isti, ovako je počeo i rat u Bosni i u Ukrajini. Upadaju neke grupe koje se ne znaju čije su. Ovo je klasični scenariji za početak nekog ozbiljnijeg sukoba. Policija je spremna, vidim da su doveli specijalne snage i pitanje je kada će ući I neke ozbiljnije jedinice da to rješavaju".

Čović je rekao kako se sa njim ne može sarađivati, te su ga skinuli sa pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

"Ja sam bio težak i 92. i 93. godine sa mnom se nije moglo sarađivati onako kako sui oni zamišljali. Ulitimatumi – toga nema. Sporazum unutar zakona to naravno, ali ne ovako kako je postavljeno ispred mene. Niko nije tražio od mene uslov kada sam došao, ali to nije slučaj za HDZ, ja sam od njih stalno dobivao spisak. Jedan je uslov bio da Vareš ne može dobiti pare, da Prozor ne može dobiti za deponiju finasije, da Livno ne može dobiti", rekao je Humo, te se može zaključiti da novac nije mogao dobiti niko tamo gdje HDZ ne vlada.

Rekao je i kako se HDZ sve pita, a da Naša stranka nema izbora. Ili će slušati ili neće dobiti ništa.

"Meni je rečeno da neće biti 30 posto da će biti puno više. Nisam nigdje sada, ali vratit ću se gdje sam bio – u penziju. Formalno vlada je potvrdila odluku Upravnog odbora i imenovala Marijana Klaića", kazao je Humo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...