NEPOTIZAM, KORUPCIJA, SABOTAŽE, PREVARE: HDZ BiH i nije baš tako poštena, demokratska stranka hrvatskog naroda u BiH

U otvorenom pismu upućenom javnosti, Kelavić, koji je bio član ove stranke u Zeničko-dobojskom kantonu detaljno je izložio razloge svoje odluke, ističući razočaranje praksama unutar stranke koje smatra nedemokratskim i u suprotnosti s njegovim moralnim i političkim vrijednostima

  • Politika

  • 28. Sep. 2023  

  • 2

Ante Kelavić iz Maglaja, dosadašnji međunarodni tajnik mladeži HDZ BiH, koji se kao osamnaestogodišnjak pridružio HDZ-u BiH 2014. godine, sinoć je javno objavio svoju ostavku na sve stranačke dužnosti i članstvo u HDZ BiH.

U otvorenom pismu upućenom javnosti, Kelavić, koji je bio član ove stranke u Zeničko-dobojskom kantonu detaljno je izložio razloge svoje odluke, ističući razočaranje praksama unutar stranke koje smatra nedemokratskim i u suprotnosti s njegovim moralnim i političkim vrijednostima, javlja portal hercegovina.info

U svom pismu, Kelavić je posebno istaknuo nedavne događaje oko unutarstranačkih izbora u HDZ BiH Maglaj, gdje je, prema njegovim riječima, došlo do krivotvorenja zapisnika o održanoj Izbornoj skupštini. Tvrdi da su neki visoki dužnosnici stranke čije funkcije sežu do samog Predsjedništva HDZ-a, ignorirali njegove upozorenja o nepravilnostima i kršenju Statuta stranke, što je ultimativno dovelo do njegove odluke o ostavci.

U svom statusu prozvao je imenom i prezimenom one zbog kojih je iz stranke istupilo 14 članova Županijskog odbora HDZ-a BiH, među kojima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja, kako je prenio Hercegovina.info

"Unatoč čestim, oštrim i neutemeljenim napadima i javnom omalovažavanju djelovanja nas mladih u HDZ-u Maglaj, koje je sustavno provodio dugogodišnji predsjednik OO HDZ BiH Maglaj Anto Karimović, poznat kao lokalni poštar Tono, koji i danas, lažiranjem Izborne skupštine HDZ BiH Maglaj, zloupotrebom položaja i pečata stranke samoproglašeno vodi Općinski odbor HDZ BiH Maglaj, ostao sam dosljedan svojim uvjerenjima i radu na općem boljitku" tvrdi Kelavić.

Dodaje da su slične probleme imali i 2020. godine kada ih je ista ekipa sabotirala.

"Od HDZ BiH nisam odustao niti 2020. godine kada su nam starije „kolege“ iz OO HDZ BiH Maglaj na čelu sa tadašnjim predsjednikom Antom Karimovićem i njegovim tajnikom (savjetnikom i mentorom) Dragomirom Dunđerom zabranili delegiranje članova iz OO Mladeži HDZ BiH Maglaj na listu za Općinske izbore. Ovim činom je data vrlo jasna poruka što stariji članovi i tadašnje Predsjedništvo HDZ BiH Maglaj misle o nama mladima", tvrdi on.

alt

Na vidjelo iznosi i neke činjenice o funkcioniranju stranke u ovoj županiji koje široj javnosti odsad nisu bile poznate.

"Javno sam ukazivao na nepotizam i vrlo štetnu praksu upošljavanja od strane HDZ BIH Maglaj. Godinama su se upošljavali samo uži članovi obitelji stranačkih dužnosnika, konkretno spomenutog samoproglašenog predsjednika, koji je zbog osobnih interesa, bio zagovornik unutarstranačkih sukoba i podjela priklonivši se jednoj pa onda drugoj frakciji.

Upravo zbog takve, samoubilačke politike u HDZ-u za osobne interese pojedinaca, došli smo u apsurdnu situaciju da članovi HDZ BiH glasuju za smjene drugih članova HDZ BiH na visokim dužnostima u Zeničko-dobojskoj županiji.

Posljednji slučaj je i nedavno glasovanje Dragomira Dunđera, samoizabranog tajnika OO HDZ BiH Maglaj, kojemu su dužnosnici HDZ BiH već četiri puta osiguravali radna mjesto jer je on valjda “jedini“ visokoobrazovani Hrvat i „najzaslužniji“ član HDZ BiH u cijeloj općini Maglaj.

Kao član Upravnog odbora Službe za zapošljavanje ZDK Dragomir je, kao presudan-treći glas, smijenio Antu Pešića direktora Službe za zapošljavanje ZDK koji je još uvijek, aktualni predsjednik OO HDZ BiH Tešanj ali i bivši branitelj i dragovoljac HVO-a", navodi on.

"Dragi prijatelji, procijenite i sami postoji li barem jedan razuman razlog za ovakvo ponašanje pojedinaca u našem HDZ-u osim uskih samointeresnih razloga. Ovaj, očigledan primjer strašnog degradiranja („sječe glava“) naših članova HDZ-a nikada neće biti prihvatljiv za mene, kao mladog intelektualca i magistra sociologije, a vjerovao sam da će isto tako biti neprihvatljiv i za naše dužnosnike na višim razinama. Nažalost, prevario sam se! Blagoslov za ovakve radnje dolazi upravo od najviših dužnosnika HDZ BiH tj. članova Predsjedništva HDZ BiH što je više nego jasan pokazatelj da naš HDZ BiH i nije baš tako poštena, demokratska stranka hrvatskog naroda u BiH.

Vrhunac unutarstranačkih prevara od strane dvojca Tone i Dunđera se dogodio nedavnim krivotvorenim zapisnikom o održanoj Izbornoj skupštini HDZ BiH Maglaj. Po Statutu stranke i naputku iz Predsjedništva HDZ BiH, unutarstranački izbori su trebali biti održani u lipnju tekuće godine, a nisu.

Za organizaciju istih neophodno je bilo prvo napraviti reevidiranje članstva HDZ BiH za općinu Maglaj, koje nije urađeno. Zatim, trebali su biti održani sastanci Općinskog odbora, koji nisu održani. Zatim su trebali biti održani stranački sastanci po svim Temeljnim ograncima HDZ BiH Maglaj (Strupina, Galovac, Mladoševica, Fojnica i Tomići) koji nikada nisu održani. Sa tih sastanaka trebali su se birati izaslanici za Izbornu skupštinu Općinskog odbora HDZ BiH koja se trebala održati, a koja nikada nije održana.

Na izbornoj skupštini, voljom većine izaslanika, trebali su se birati članovi za Općinski odbor HDZ BiH Maglaj, koji uopće nisu birani. Umjesto svega ovoga, bivši predsjednik HDZ BiH Maglaj, Anto Karimović-Tono i bivši tajnik Dragomir Dunđer prave fiktivni/lažni zapisnik o održanoj izbornoj skupštini OO HDZ BiH Maglaj kojeg ovjeravaju stranačkim pečatom (očita zloupotreba pečata i ovlasti) i tajno šalju u Središnjicu HDZ BiH Mostar" tvrdi Kelavić.

"Unatoč mnogim dopisima upućenim Središnjici HDZ-a BiH, ŽO HDZ ZDŽ i Mati Zovki, u kojima smo ukazivali na očitu prevaru naših članova i neodržavanje Izborne skupštine te na ozbiljne nepravilnosti, kršenje Statuta stranke i ignoriranje svih odluka i smjernica iz Predsjedništva stranke, njihov krivotvoreni zapisnik s lažnim potpisima nažalost je i prihvaćen kao regularan. Naravno, prihvaćen je zahvaljujući i našem članu Predsjedništva HDZ BiH iz Ze-do županije, Mati Zovki koji je svjestan da se radi o čistoj prevari svih članova HDZ BiH općine Maglaj i oduzimanja prava istima da biraju i da budu birani u Općinski odbor HDZ BiH Maglaj.

Ovim činom većina članova HDZ BiH Maglaj (cca 200 članova) je, zbog dvojice-trojice prevaranata, praktično istjerana iz HDZ BiH. Nameće se logično pitanje, koja je svrha biti u takvom HDZ-u gdje nemaš pravo birati i biti biran u stranačka tijela? Zar to nije najgrublje kršenje Statuta stranke upravo od naših visokih dužnosnika HDZ BiH koji bi ga najviše i trebali štititi? Zar za takvu, težu povredu Statuta i zloupotrebu pečata stranke, nisu predviđene i stegovne mjere?

Znači li to da ovakvu praksu krađe izborne volje i izrada lažnih zapisnika sa unutarstranačkih izbornih skupština pojedinci sutra mogu primjeniti i u Orašju, Vitezu, Širokom Brijegu i Mostaru?

Sve ove prevare, laži i ovi sramni događaji koji su podržani i od novoformiranog ŽO HDZ ZDŽ i Središnjice HDZ BiH, su me duboko razočarali, potresli i natjerali na vrlo tešku ali jedino ispravnu i moralnu odluku - podnošenje ostavke na sve dužnosti u HDZ-u BiH i napuštanje stranke kojoj sam pripadao punih devet godina. Razlog je jasan: sve gore navedene postupke smatram kriminalnim, antihrvatskim, nedemokratskim, neprihvatljivim i u suprotnosti s mojim duboko usađenim moralnim i političkim vrijednostima i uvjerenjima", napisao je Ante Kelavić.

Kelavić je naglasio da njegova ostavka ne označava kraj njegovog političkog angažmana. Naprotiv, vidi to kao početak novog poglavlja u kojem planira nastaviti borbu za svoj narod i lokalnu zajednicu s još većom strašću i predanošću. Pozvao je mlade i sve građane da budu aktivni u traženju svojih prava i radnom prostoru opstojnosti u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...