DOK JE POKUŠAVAO POBJEĆI IZ ENKLAVE: Azerbejdžan uhapsio bivšeg premijera Nagornog Karabaha

Više od 50.000 ljudi prešlo je granicu otkako je u nedjelju otvoren koridor koji povezuje regiju s Armenijom

  • Svijet

  • 28. Sep. 2023  28. Sep. 2023

  • 1

Rubena Vardaniana, milijardera koji se obogatio u Rusiji, filantropa i bivšeg državnog ministra (neka vrste premijera) Nagorno Karabaha, ove su srijede uhapsile azerbejdžanske vlasti i prevezle u glavni grad te zemlje, Baku, kada je pokušao pobjeći iz enklave poput desetina hiljada drugih stanovnika.

Državna granična služba Azerbejdžana objavila je fotografiju Vardaniána na aerodromu u pratnji dvojice muškaraca u vojnim uniformama iz različitih snaga sigurnosti. Ova organizacija nije precizirala optužbe pod kojima je on pritvoren, osim da se njegovo pritvaranje odnosi na njegov “ilegalni ulazak” u Azerbejdžan, nešto što bi se moglo pripisati gotovo svim stanovnicima enklave: unatoč činjenici da je riječ o teritoriji međunarodno priznatoj kao azerbajdžanskoj, posljednja tri desetljeća Nagorno-Karabah funkcionira kao de facto država sa svojim institucijama i kontrolom granica, a jedini način ulaska bio je preko Armenije.

"Azerbejdžanske su vlasti jutros uhapsile mog supruga na granici dok je pokušavao otići sa hiljadama Armenaca koji su bježali od azerbejdžanske okupacije", napisala je na društvenim mrežama supruga uhićenika, Veronika Zonabend. “Ruben je ostao s ljudima Artsakha [kako Armenci zovu enklavu] tokom 10-mjesečne blokade i patio je s njima u njihovoj borbi za opstanak”, dodala je. alt Ovo hapšenje događa se unatoč činjenici da je prije nekoliko dana savjetnik azerbejdžanskog predsjednika Hikmat Hajiyev obećao amnestiju za sve armenske borce, s izuzetkom onih koji su optuženi za "ratne zločine" protiv Azerbejdžanaca u Prvom karabaškom ratu (1991.-1993.) Više od 50.000 Armenaca iz Nagorno Karabaha – gotovo polovina njegovog stanovništva – prešlo je granicu s Armenijom u 15:00 sati po lokalnom vremenu. Osim toga, broj ozlijeđenih u eksploziji rezervoara goriva u ponedjeljak koji su evakuirani u Armeniju na liječenje sada iznosi 311.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana ove je srijede objavilo bilans žrtava svoje 24-satne ofanzive kojom je prošle sedmice izdjejstvovalo predaju enklave: 192 azerbejdžanska vojnika izgubila su živote, a više od 500 ih je ranjeno. Na armenskoj strani broj poginulih premašuje 300 (potraga za nestalima još traje), a broj ozlijeđenih premašuje 400. Tome treba dodati najmanje 68 poginulih u nesreći u ponedjeljak.

Vardanian (Jerevan, 1968.) bio je kontroverzna ličnost kako u Azerbejdžanu tako i u samoj Armeniji. Počeo je gomilati svoje bogatstvo – procijenjeno na oko milijardu dolara– s investicijskom bankom Troika Dialog u Rusiji, tokom haotičnog razdoblja koje je uslijedilo nakon raspada Sovjetskog Saveza i prvih godina vlade Vladimira Putina. Bio je i bio je član upravnih odbora važnih ruskih kompanija, uključujući i firmu koja pravi kamione Kamaz ili firmu za zračni prijevoz tereta Volga-Dnepr, zbog čega je pod sankcijama u Ukrajini. Godine 2021. odrekao se ruskog državljanstva i stekao armensko državljanstvo. U ljeto prošle godine Vardanián je objavio da se seli u Nagorno Karabakh, a u novembru ga je tadašnji predsjednik samoproglašene Republike Artsakh imenovao za „premijera“.

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev optužio ga je da ga je “poslala Moskva s određenim planom”. Njegovo imenovanje nije bilo dobro prihvaćeno ni u Armeniji, jer je poznat njegov animozitet prema premijeru Nikolu Pashinianu, kao i njegove veze s prethodnim, proruski orijentiranim čelnicima. U februaru ga je s mjesta „premijera“ smijenio predsjednik enklave Harutyunyan, što se tada smatralo gestom dobre volje prema Azerbejdžanu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...