ORBAN ŠOKIRAO EUROPU: "Ne znamo kolika je teritorija ove zemlje, jer rat još traje, ne znamo kolika je njena populacija jer oni bježe.."

Mađarska je odbila da isporuči oružje Ukrajini, ali je dočekala ukrajinske izbjeglice koje bježe od rata.

  • Evropa

  • 29. Sep. 2023  

  • 2

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da će se morati odgovoriti na "veoma teška pitanja" prije nego što Europska unija uopće počne pregovore o članstvu s Ukrajinom, javlja Reuters.

Zemlje EU bi u decembru trebale odlučiti da li će dozvoliti Ukrajini da započne pregovore o pridruživanju, za koje bi bila potrebna jednoglasna podrška svih 27 članica. Diplomate kažu da bi Mađarska mogla biti prepreka.

- Ne možemo izbjeći pitanje - kada ćemo tokom jeseni imati pregovore u Briselu o budućnosti Ukrajine - možemo li zaista ozbiljno razmotriti članstvo neke zemlje, da započnemo pristupne pregovore sa zemljom koja je u ratu, rekao je Orban za državni radio.

- Ne znamo kolika je teritorija ove zemlje, jer rat još traje, ne znamo kolika je njena populacija jer oni bježe... da primimo državu u EU ne znajući njene parametre, ovo bi bilo bez presedana. Tako da mislim da moramo odgovoriti na vrlo duga i teška pitanja dok ne dođemo do stvarne odluke o početku pregovora o pristupanju - rekao je on.

Orban njeguje toplije veze s Moskvom nego mnogi njegovi partneri iz EU i više puta se hvatao u koštac s Kijevom, uključujući i pravo etničkih Mađara da uče na svom maternjem jeziku nakon što je Ukrajina 2017. usvojila zakon kojim se ograničava upotreba manjinskih jezika u školama.

Orban je u ponedjeljak u parlamentu rekao da Mađarska neće podržati Ukrajinu ni po jednom pitanju u međunarodnim odnosima dok se tamošnjim etničkim Mađarima ne vrate jezička prava.

Mađarska je članica NATO-a i protivi se invaziji Rusije na Ukrajinu. Mađarska je odbila da isporuči oružje Ukrajini, ali je dočekala ukrajinske izbjeglice koje bježe od rata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...