POLITIČKI PROJEKAT KOJEG SU SKORO SVI ZABORAVILI: Zašto ni Vučić više ne pominje Narodni pokret za državu

Prošao je i septembar, a Vučić je u međuvremenu najavio da bi „parlamentarni, pokrajinski i beogradski izbori mogu da budu 17. decembra“. Blizina tog datuma ostavlja minimalne šanse da se ime Narodnog pokreta za državu nađe na glasačkim listićima.

  • Regija

  • 01. Okt. 2023  

  • 1

Narodni pokret za državu, pompezno najavljivan politički projekat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, više ne pominje ni sam inicijator, a po svemu sudeći nije se daleko odmaklo ni na izradi platforme za stvaranje „velikog državotvornog i nacionalnog pokreta za opstanak i napredak Srbije“.

„Od Vidovdana do septembra mislim da ima dovoljno mesta i dovoljno vremena da se uradi dobro. To mora da ima novu vrijednost, to mora da ima novi sadržaj. Radimo na platformi, kada ćemo tu platformu objaviti, da li za deset ili 15 dana, potpuno je svejedno“, poručio je Vučić krajem juna, piše N1 Srbija.

Prošao je i septembar, a Vučić je u međuvremenu najavio da bi „parlamentarni, pokrajinski i beogradski izbori mogu da budu 17. decembra“. Blizina tog datuma ostavlja minimalne šanse da se ime Narodnog pokreta za državu nađe na glasačkim listićima.

Da je glavni razlog zbog čega nema aktivnosti na formiranju Pokreta “činjenica da Vučić ima važnijih prioriteta” mišljenje je izvršnog direktora Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojana Klačara.

Vanredni i nepredvidivi događaji, kao što su tragedije u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u Mladenovcu, ali i eskalacija na Kosovu, nikako ne idu u prilog formiranju Pokreta. I analize njegove perspektive su vrlo upitne imajući u vidu posljednja zbivanja na Kosovu, koja bitno mijenjaju politički okvir. Politički gledano, na formiranje Pokreta vjerovatno utječe i to što bi morao da uključi nova imena ili nove političke organizacije, a očito je da Vučić nije završio taj proces”, konstatuje Klačar.

Da li su socijalisti okrenuli leđa Vučićevom pokretu?

Koalicioni partneri naprednjaka iz redova Socijalističke partije Srbije javno su isticali da bi „učešće (te partije) u Narodnom pokretu za državu bilo dobro, prvo za Srbiju, a onda i za SPS”. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima N1, većinski stav u partiji Ivice Dačića ne odražava podršku inicijativi koja je prije tačno godinu dana potekla od tadašnjeg lidera naprednjaka Aleksandra Vučića.

„Ideja o osnivanju Pokreta naišla je na veliki otpor među socijalistima, koji smatraju da bi na taj način stranka rizikovala da izgubi svoj identitet“, rekao je za N1 izvor blizak rukovodstvu SPS.

Sagovornik N1 ističe da, bez obzira na usporenu dinamiku, ne treba isključiti formiranje Pokreta do izbora, a “posebno ako izbori budu na proleće ili u junu 2024. godine”.

“U slučaju izbora u decembru vjerovatniji scenario je pravljenje izborne liste po uzoru na principe Pokreta, a ako bi se izbori prolongirali za sljedeću godinu ima dovoljno vremena da se taj Pokret formira i etablira”, smatra Klačar.

Prema njegovim riječima, čini se da, bez obzira na probleme u formiranju Pokreta, i dalje postoji okruženje koje bi pogodovalo Vučiću da taj Pokret i formira.

Prvo, njime bi se promovisalo ujedinjenje u trenucima velike krize na Kosovu. Zatim, amortizovao bi se rast desnice, što je najveći izazov za mogući odliv glasova. Odgovorilo bi se na ukrupnjavanje koje će se desiti u opoziciji i na kraju, veoma važno, formiranje Pokreta omogućilo bi da sam Vučić bude nosilac kampanje, što je najveći kapital za Srpsku naprednu Srbiju i njihove birače”, zaključuje Klačar.

Podsjetimo, prvi rok za formiranje Narodnog pokreta za državu Vučić je dao 19. septembra 2022. godine i glasio je – u narednih šest mjeseci. Pred sam istek roka koji je sam sebi postavio, Vučić je za svoju ideju zatražio podršku organa Srpske napredne stranke, a od tada su rokovi više puta produžavani. Posljednji je istekao u septembru, a novi, bar zasad, još nije dat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...