DNEVNA DOZA OGNJENOVIH NEBULOZA: „Njemačka bi bila srećna da se nije uplela u aferu…“

- Schmidt nelegalno boravi u BiH, nelegalno koristi strane plaćenike kao ličnu gardu i nelegalno mu je izdata legitimacija u Ministarstvu inostranih poslova BiH, kazao je Tadić.

  • Mini market

  • 02. Okt. 2023  

  • 5

-Christian Schmidt ništa ne može nametnuti, jer on nije visoki predstavnik a Njemačka bi bila srećna da se nije uplela u aferu "Krstijan Šmit", kazao je savjetnik Milorada Dodika, Ognjen Tadić, u intervjuu za Glas Srpske.

-Schmidt samo može dati povod za odgovor koji je Republika Srpske već objavila u slučaju da se na silu pokuša oteti njena imovina.

Taj odgovor je stvaranje distance, odmicanje od rušilaca Dejtonskog mirovnog sporazuma i to u vidu proglašavanja samostalnosti, a kako bi se Republika Srpska zaštitila od bilo koga ko ruši Dejtonski mirovni sporazum, i da bi na taj način sačuvala koliko-toliko i ono što bi takvim rušenjima preteklo od samog sporazuma, rekao je Tadić.

Tadić tvrdi da je Dejtonskim mirovnim sporazumom ukinut Ustav Republike BiH iz 1993. godine koji je imao jedno čitavo poglavlje pod nazivom “Društveno-ekonomsko uređenje“.

- Time su organi BiH izgubili bilo kakve nadležnosti za donošenje imovinskih zakona i regulisanje te oblasti. To je dogovoreno u Dejtonu i potpisano u Parizu. Sporazumom je verifikovano stanje stvari po ovoj temi koje je važilo na dan njegovog potpisivanja, a to znači Ustav Republike Srpske koji sadrži poglavlje "Ekonomsko i socijalno uređenje" na osnovu koga Republika Srpska ima nadležnosti za donošenje imovinskih zakona i regulisanje te oblasti. Tu se, dakle, nema šta raspravljati. Republika Srpska i FBiH imaju nadležnost da regulišu ova pitanja, a svako ko nije zadovoljan načinom regulacije ima pravo da se obrati ustavnim sudovima Republike Srpske i FBiH. Ustavni sud BiH sa svim tim nema veze i protivustavno je sve što je do sada radio na ovim pitanjima, kaže Tadić.

Tadić je rekao da od istrage koju je pokrenula SIPA u vezi sa boravkom Schmidta i njegovog obezbjeđenja u BiH očekuje da utvrdi ono što već znamo.

- Schmidt nelegalno boravi u BiH, nelegalno koristi strane plaćenike kao ličnu gardu i nelegalno mu je izdata legitimacija u Ministarstvu inostranih poslova BiH, kazao je Tadić.

Inače, Ognjen Tadić, nekadašnji kandidat za predsjednika Republike Srpske na Opštim izborima 2010. i 2014. godine, koji se za to mjesto borio upravo sa Dodikom, postao je njegov savjetnik.

Tadiću je ovo treći predsjednik koji ga je angažovao za svog savjetnika, nakon Nikole Poplašena i Dragana Čavića.

U svojoj političkoj karijeri bio je član SDS, SRS i DNS.

Nakon što je na predsjedničkim izborima 2010. godine “poželio laku noć Republici Srpskoj”, te ponovo izgubio 2014. godine, izabran je za delegata u Domu naroda i tu funkciju je obavljao do 2018. godine. Takođe, od 2018. do 2022. godine bio je delegat u Vijeću naroda Republike Srpske.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...